Programma

'Danny Carey van Tool heeft het een en ander gemeen met God'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Danny Carey van Tool heeft het een en ander gemeen met God'

Elke week zet Emmely in Het Gouden Trommelvlies een legendarische drummer in het zonnetje. Deze week is dat Danny Carey van metalband Tool.

Vanaf het moment dat Emmely met dit item begon in Het Oor Wil Ook Wat stroomden de verzoekjes binnen om een van de ultieme drumgoden te eren. "Je zou zeggen dat het Gouden Trommelvlies voor Danny gemaakt is, er is alleen één groot probleem", stelt Emmely. "En dat is ook de reden waarom we hem, ondanks alle verzoekjes, niet eerder behandeld hebben: Danny Carey kan niet bestaan."

Een grote tegenstelling

De drummer van Tool en voorheen van Green Jellÿ (bekend van de jaren ’90-hit Three Little Pigs) is één grote contradictie. "Danny Carey laat zijn drumpartijen volledig opgaan in de muziek en zijn spel is altijd compleet dienstbaar aan de nummers van Tool, maar tegelijkertijd eist hij in ieder nummer de hoofdrol op." Dat rijmt volgens Emmely niet met elkaar en toch klopt het als een bus.

Het een en ander gemeen met God

Als een ware magiër met twee toverstafjes beroert hij zijn drumvellen. "Hij heeft het vermogen om waanzinnig complexe polyritmes te spelen op zo’n manier dat het volkomen logisch en normaal klinkt." Iemand die op zo’n geniale manier hiertoe in staat is kan bijna niet menselijk zijn, concludeert Emmely. "Het valt niet te ontkennen dat God en Danny een aantal dingen met elkaar gemeen hebben: ze zijn allebei volstrekt onnavolgbaar en ze doen allebei dingen die eigenlijk niet kunnen."

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.00 uur op NPO Radio 2.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie