Programma

De meest iconische jazzsolo's van toen en nu in Vrije Geluiden 2 Go

  1. Nieuwschevron right
  2. De meest iconische jazzsolo's van toen en nu in Vrije Geluiden 2 Go

In aflevering vijf van Vrije Geluiden 2 Go hoor je nieuwe muziek afkomstig uit een wisselwerking tussen India en het Verenigd Koninkrijk.

Zo maakte de Britse drummer Richard Spaven samen met de toonaangevende elektronicaproducer Sandunes uit Mubai een EP waarop veelzijdigde elektronica naadloos aansloot op Spavens lenige drumspel. Drummer Sarathy Korwar genoot een klassieke tabla-opleiding in India voordat hij zelf naar Londen verhuisde. Daar brengt hij nu migrantenverhalen van de Indiase diaspora samen in zijn muziek.

De meest iconische solo's uit de jazz

Van heet van de naald in de eerste helft gaat Iddo in het tweede gedeelte helemaal terug naar 1928, in een zoektocht naar de meest iconische solo's uit de jazz: improvisaties die decennia later nog bestudeerd, bewonderd en binnenstebuiten gekeerd worden. Ook hier speelt het heden een belangrijke rol, wanneer de schijnwerpers worden gezet op een recente solo van Cory Henry die zomaar eens in het rijtje van meest iconische solo's ooit terecht zou kunnen komen.

Met (fragmenten uit) deze muziek:

Richard Spaven X Sandunes – Tree of Life
Hidden Orchestra – Western Isles (Live at Attenborough Centre for the Creative Arts)
Sarathy Korwar feat. Kushal Gaya (Juggernaut)
Louis Armstrong & His Hot Five – West End Blues
Coleman Hawkins – Body & Soul
Miles Davis – So What (Kind of Blue)
John Coltrane – Giant Steps (Giant Steps)
Snarky Puppy – Lingus

Vrije geluiden 2 Go

Vrije Geluiden 2 Go is te beluisteren via Apple Podcast/iTunes, Spotify, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Foto omslag: Tore Sætre / Wikimedia

Ster advertentie
Ster advertentie