Naar homepage
NPO Radio 2

Wat is de invloed van streamen op je muzieksmaak?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de invloed van streamen op je muzieksmaak?

Streamingdiensten kunnen aan de hand van algoritmes afspeellijsten voor ons maken, maar hebben deze algoritmes ook invloed op onze muzieksmaak? Henk belt met professor Hannes Datta.

Het is steeds goedkoper en makkelijker geworden om een nieuw nummer te ontdekken. Maar wordt dit op zulke momenten door ons ontdekt of door het algoritme en wat doet dit met de ontwikkeling van onze muzieksmaak?

Minder risico's

Hannes Datta van Universiteit Tilburg legt uit dat factoren zoals minder kosten en makkelijker muziek vinden vooral bijdragen aan de ontwikkeling van een muzieksmaak. "Je hebt eigenlijk geen risico om muziek te ontdekken, door langer te zoeken kom je uiteindelijk bij muziek terecht die beter bij jouw past", aldus Hannes. Op deze manier wordt de muzieksmaak van mensen over het algemeen anders. Het grootste verschil is dat je nu een bredere smaak aan muziek creëert. Zo stelt Hannes dat de streamingsdiensten ervoor zorgen dat onze muzieksmaak veel uitgebreider wordt: "Ik luister veel meer elektronische muziek, maar die rock ben ik nooit kwijtgeraakt. Er zijn gewoon nieuwe genres bijgekomen."

Is het ontwikkelen van een grote muzieksmaak wel gunstig voor artiesten? Luister het hele gesprek en het antwoord op die vraag hier:

Thank God It's Sunday

Je hoort Thank God It's Friday met Henk van Steeg elke zondag tussen 20:00 en 22:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie