Programma

Best verkochte albums

  1. Nieuwschevron right
  2. Best verkochte albums

De best verkochte album top 10 aller tijden: tien bijzondere weetjes over de tien best verkochte albums ooit.

10. Pink Floyd, The Wall

Er is een boodschap verborgen in een van de nummers op The Wall. Als je goed luistert dan hoor je een soort gebrabbel vlak voordat de tekst van 'Empty Spaces' begint. Als je het achterstevoren afspeelt, hoor je de tekst:

– "Hello, Luka. Congratulations. You have just discovered the secret message. Please send your answer to Old Pink, care of the Funny Farm, Chalfont..."

–"Roger! Carolyne's on the phone!"

–"Okay."

9. Fleetwood Mac, Rumours

De werktitel van dit album van Fleetwood Mac was Yesterday's Gone. Vanuit het refrein van het nummer 'Don't Stop'. John McVie suggereerde dat ze het beter Rumours (geruchten) konden noemen, aangezien dat hetgeen was wat de band schreef. "Being in Fleetwood Mac was like living in a soap opera – incestuous and scandalous."

8. Alanis Morissette, Jagged Little Pill

Het album was in 1996 een groot succes. Jagged Little Pill was genomineerd voor negen Grammy Awards en won er vijf. Waaronder de Grammy voor 'Album of the Year'. Met die winst was Alanis Morissette destijds de jongste artiest ooit die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

7. Dire Straits, Brothers in Arms

In Nederland brak het album van de Dire Straits records! Tot op de dag van vandaag is Brothers in Arms recordhouder: langst genoteerde album aller tijden in de Nederlandse Album Top 100. Maarliefst 269 weken stond het album in de lijst, al waren het niet aaneengesloten weken.

6. Michael Jackson, Bad

Michael Jackson was de eerste artiest ooit die vijf nummer één hitsingles had, afkomstig van één album. Het gaat om de nummers: 'I Just Can't Stop Loving You', 'Bad', 'The Way You Make Me Feel', 'Man in the Mirror' en 'Dirty Diana'. Inmiddels staat dit record niet meer op zijn naam, maar op die van Katy Perry, die in 2010 hetzelfde succes behaalde met haar album Teenage Dream. Maar Michael was met zijn album Bad wel de eerste artiest met een dergelijk monstersucces.

5. Shania Twain, Come on Over

Het album Come On Over van Shania Twain is toch wel het meest succesvolle country album aller tijden. Er was kritiek op het album, omdat het te 'pop' zou zijn voor een echt country album. Maar het grote publiek had hier minder moeite mee, daar werd het juist geroemd vanwege de goede mix van pop, rock en country.

4. AC/DC, Back in Black

Het Back in Black album is het eerste album van AC/DC zonder zanger Bon Scott, maar met de nieuwe Brian Johnson. Scott overleed op 33-jarige leeftijd, hij werd dood aangetroffen in zijn auto na een avond drinken. Het album is een tribute aan Bon, maar tegelijkertijd ook een teken dat het succes van AC/DC niet enkel afhankelijk was van de zanger.

3. Led Zeppelin, IV

Het album IV is op meerdere locaties opgenomen. Onder andere in een, volgens de bandleden, 'haunted house', beter bekend als Headley Grange. "Het is een spookachtig huis en dat is echt cool. Het is de locatie waar 'When The Levee Breaks' is opgenomen, onder aan een trap in een galmende hal."

2. Pink Floyd, The Dark Side of the Moon

De keuze voor de herkenbare cover van The Dark Side of the Moon was snel gemaakt. Binnen drie minuten waren de mannen het er over eens. Designer Storm Thorgerson had zeven verschillende opties, maar de bandleden waren direct unaniem. Op een van de andere covers stond een toen populaire Marvel superheld: de Silver Surfer.

1. Michael Jackson, Thriller

Het album Thriller is niet alleen maar het best verkochte album aller tijden, het heeft ook geleid tot een belangrijke omslag in de muziekindustrie. Vanwege het grote succes van het album, en in het bijzonder het nummer 'Thriller'. konden radio stations niet meer om Michael Jackson heen. Zelfs stations waar ze eigenlijk nooit 'zwarte' muziek draaide, moesten er aan geloven. Al volgde er nog wel flink protest van de luisteraars.

Album 3 Daagse
vrijdag 17 t/m zondag 19 april
NPO Radio 2

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie