Programma

Zelf muziek op een vinylplaat zetten? Het kan!

  1. Nieuwschevron right
  2. Zelf muziek op een vinylplaat zetten? Het kan!

Binnenkort verschijnt er een apparaat waarmee je jouw eigen muziek op vinyl kunt zetten.

Eerder schreven we al dat vinyl-verkoop in een enorme piek zit, maar vanaf nu hoef je niet meer in de bakken van de platenwinkel te zoeken, maar zet je jouw favoriete muziek gewoon op een blanco plaat.

10-15 minuten per kant

Hoe werkt het apparaat? Volgens de ontwerper moet het 'idiot proof' zijn. Iedereen moet dus zijn muziek op vinyl kunnen krijgen. Je sluit je telefoon of laptop via een audiokabel aan op de machine, genaamd Phonocut. Een ondersteunde app zorgt er dan voor dat het apparaat de trillingen omzet in groeven op de plaat. Je kunt ongeveer 10-15 minuten per kant kwijt. Je moet dan helaas nog wel op zoek naar een aantal blanco platen.

Volgens bedenker Florian Kaps is er een groot probleem met moderne muziek: “Je kunt er heel makkelijk bij, maar je kunt het alleen zien en beluisteren. Je kunt er niet aan likken, je kunt er niet aan ruiken en je kunt het niet aanraken. Wij als mensen hebben deze zintuigen nou eenmaal, en moeten ze ook gebruiken om echt van iets te houden."

Wouter over de Toeren

Tóch lijkt het bijna niet te geloven dat het maken van platen zo makkelijk kan zijn. Wouter van der Goes ging voor zijn YouTube-serie Wouter over de Toeren namelijk op zoek naar het antwoord op alle vragen over vinyl. In de eerste aflevering was de vraag: 'Hoe wordt vinyl gemaakt?' En dat blijkt toch een flink proces te zijn!

'Nu ben ik geconnect met Elvis, DNA-technisch'

In deze aflevering was Wouter op bezoek bij de Record Industry, waar ze alles over LP’s aan hem uit kunnen leggen. Wouter stuit zelfs op een wel hele speciale mengtafel in de studio. Er bestaat namelijk een foto van Elvis die op de foto staat met die bewuste mengtafel. Wouter kan het dan ook niet laten om hem even aan te raken: “Nu ben ik geconnect met Elvis, DNA-technisch.”

Wil je het volledige proces van korrels tot plaat zien? Bekijk de aflevering van Wouter over de Toeren hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie