Programma

Politicus Gijs van Dijk: "Iedereen heeft het recht om onbereikbaar te zijn"

  1. Nieuwschevron right
  2. Politicus Gijs van Dijk: "Iedereen heeft het recht om onbereikbaar te zijn"

Een burn-out sluipt er door hoge werkdruk stilletjes in en vormt een groot risico voor werkend Nederland. Politicus Gijs van Dijk maakt zich daarom hard voor het recht op onbereikbaarheid na werktijd.

"Werkend Nederland staat constant 'aan'"

In het kader van de week tegen stress bellen Jan-Willem en Jeroen met PVDA-politicus Gijs van Dijk. Volgens Gijs heeft de viertentwintig-uurs maatschappij een grote aandeel in de hoge werkdruk van ons land. "Werkend Nederland staat constant 'aan'. Daardoor is het gevaar van een mogelijke burn-out aanwezig en dan lig je er misschien wel maanden uit," aldus de politicus. Jeroen vraagt zich af of hier niet op gelet wordt op de werkvloer: "Als je een goede baas bent, check je toch regelmatig hoe de vlag erbij hangt onder je werknemers?"

Wettelijk regelen

​Gijs legt uit dat zo'n gesprek of check-up toch vaak vergeten wordt wanneer er geen regels voor zijn opgesteld. Daarom wil de politicus zo snel mogelijk aan de slag met dit groeiende probleem: "Als je het wettelijk regelt, moet de baas hier op iedere werkvloer afspraken over gaan maken. Want een goede baas doet dit inderdaad al, maar voor het overgrote deel worden er geen afspraken gemaakt. En dán komt dat sluipend gevaar van een burn-out om de hoek kijken."

​Check het hele gesprek met Gijs van Dijk hier:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem en Jeroen elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur met Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2!

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie