Programma

Mark Ronson pikt discohit

  1. Nieuwschevron right
  2. Mark Ronson pikt discohit

De leden van The Gap Band hebben hun pensioen veiliggesteld nu Mark Ronson ze een deel van de inkomsten van zijn hit

Melodie gepikt

Volgens muziekuitgeverij Minder Music lijkt de wereldhit van producer Mark Ronson en zanger Bruno Mars verdacht veel op ‘Oops Upside Your Head’ van The Gap Band uit 1979. Met deze schikking erkent Ronson een deel van de melodie gepikt te hebben.

Portie van alle opbrengsten

Om een rechtszaak te voorkomen, krijgen de vijf auteurs van ‘Oops Upside Your Head’, waaronder zanger Charlie Wilson, een portie van alle opbrengsten van ‘Uptown Funk’. Dat kan aardig in de papieren lopen, want het liedje stond veertien weken op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade.

'Blurred Lines'

Waarschijnlijk heeft Mark Ronson geleerd van de rechtszaak van de erven van Marvin Gaye tegen Robin Thicke en Pharrell Williams. Het duo moest ruim 7 miljoen dollar afstaan, omdat hun hit ‘Blurred Lines’ gejat zou zijn van de in 1984 overleden soulzanger.

Elf mensen co-auteur

In totaal zijn er elf mensen die zich co-auteur van ‘Uptown Funk’ mogen noemen. Wellicht worden dat er nog meer, want het liedje vertoont ook enige gelijkenis met ‘Walk The Dinosaur’ van Was (Not Was). Misschien zitten er nog meer funkhits in verborgen?

In Van Steeg Tot 1 vertelde Alfred van de Wege dat 'Uptown Funk' ook veel weg heeft van Duran Duran's 'Notorious'.

Luister hier naar de mashup van 'Oops Upside Your Head'/'Notorious'/'Uptown Funk'!

Tekst: Pierre Oitmann

Ster advertentie
Ster advertentie