Programma

Gaat contant geld in de toekomst verdwijnen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat contant geld in de toekomst verdwijnen?

Vanaf vandaag kun je bij New York Pizza alleen nog maar met pin betalen. Kunnen we in de toekomst nog wel betalen met contant geld?

Naast de keten zijn er steeds meer winkels waar je met je contant geld niet meer terecht kunt. Is dit een trend? En zal contant geld geleidelijk verdwijnen? Coen Voormeulen, de directeur betalingsverkeer van De Nederlandse Bank, licht het toe.

Vrijheid van contract

Mag je klanten verbieden om met contant geld te betalen? "Als een winkel tegen de klanten zegt dat ze alleen met pin mogen betalen, mag dat in principe. Dat is vrijheid van contract", vertelt Coen. Winkels mogen dus zelf bepalen hoe ze de klanten willen laten betalen, mits het van tevoren duidelijk is gemaakt. Dit wordt vaak gedaan door middel van stickers op de ruiten van de winkel.

Alleen nog pinnen

Steeds meer winkels kiezen ervoor hun klanten enkel te laten pinnen. Verdwijnt contant geld? Coen denkt van niet: "Nog steeds wordt ongeveer dertig procent van betalingen in winkels met cash gedaan. Hoelang dat blijft, wie het weet mag het zeggen, maar de komende tien jaar zal het zeker nog blijven. Het is nog steeds een belangrijk middel om mee te betalen."

Waarom is het handig om altijd contant geld bij je te hebben? Je hoort het hieronder.

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur met Jan-Willem Start Op! op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie