Programma

Bea begeleidt mensen die veel geld winnen met loterij

  1. Nieuwschevron right
  2. Bea begeleidt mensen die veel geld winnen met loterij

Bea Post heeft een hele bijzondere baan: ze begeleidt mensen die veel geld winnen in de loterij. Hoe gaat dit nou eigenlijk in zijn werk? Frank belde haar om het haar te vragen.

De Postcodekanjer van 54,7 miljoen euro viel dit jaar in de Noord-Hollandse plaats Nieuw-Vennep. Vaak zorgt dit voor veel reuring in de straten van een dorp. Om hier wat rust in te brengen wordt Bea Post ingeschakeld, zij is namelijk prijswinnaarbegeleidster. Zij praat met de winnaars om hen voor te bereiden op wat er komen gaat.

Onduidelijkheid

Vaak is er nog veel onduidelijkheid bij mensen over hoe een loterij eigenlijk in zijn werk gaat, zo ook bij Frank: "Als je twee miljoen wint in een loterij, krijg je dat dan gewoon vol op je bankrekening gestort, of hoe werkt zoiets?" Dat is volgens Bea niet helemaal zo: "Helaas wint de staatskas iedere maand de jackpot, dus er gaat ook nog wat kansspelbelasting af. Maar dan krijg je het gewoon, boem, op je rekening."

Het is niet zo dat Bea Post daarna pas om de hoek komt kijken. Vóór de uitzending op tv heeft Bea vaak al met de winnaars gepraat: "Ik ben al om de hoek komen kijken voordat je zeker wist wat je had gewonnen. Ik kom je van tevoren even waarschuwen dat we eraan komen. [...] Daarna sta ik te wachten achter de camera tot de uitreiking is geweest. Dan ben ik er voor al je vragen en dingen die voorbij gaan komen."

Oudere winnaars

Hoe gaat het na deze dag? Geeft Bea deze mensen dan nog steeds begeleiding? Volgens de prijswinnaarbegeleidster kan dit per winnaar verschillen: "Normaal gesproken neem ik de dag erna weer contact op, maar we hadden dit keer te maken met wat oudere winnaars. Normaal gesproken blijf ik slapen en dan hebben we de volgende morgen een bijeenkomst. Dan komt er ook iemand die alle financiële dingen goed weet, ook belastingtechnisch. Dat hebben we in verband met de wat oudere winnaars dit jaar niet gedaan. De mensen moesten echt even tot rust komen, dus die zie ik gewoon aanstaande zaterdag weer."

'Dat huis blijft gewoon nummer één'

Veel mensen zullen waarschijnlijk grootse plannen hebben wanneer zij de loterij zouden winnen. Toch gaan mensen vaak redelijk behoudend met hun geld om. "De meeste mensen willen toch wel dolgraag van hun hypotheek af, of willen juist een groter huis. Dat huis blijft gewoon nummer één. Of een auto. Dan ben je er eigenlijk nog lang niet, maar zo ver denken we vaak niet eens vooruit", aldus Bea. "De belangrijkste tip die ik geef is vooral dat je geen geld moet weggeven of uitlenen. Daardoor kun je je vrienden verliezen."

Heeft de begeleidster eigenlijk in al die jaren zelf wel eens een prijs gewonnen? Je hoort 't hieronder:

Bea Post begeleidt mensen die veel geld winnen in de loterij

Wout2day

Wout2day hoor je iedere dag tussen 18:00 en 20:00.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie