Programma
BNNVARA

50 jaar Radar Love: Patrick Orriëns schreef een biografie over het nummer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar Radar Love: Patrick Orriëns schreef een biografie over het nummer

Het grootste rocknummer uit de Nederlandse muziekgeschiedenis is vijftig jaar oud. Patrick Orriëns schreef een biografie over Radar Love van de Golden Earring. Hij vertelt erover bij Jan-Willem Start Op.

"Je kan er niet omheen", zegt Patrick Orriëns over Radar Love, het Golden Earring-nummer dat deze maand zijn vijftigste verjaardag viert. De schrijver zet het nummer uit 1973 in het rijtje met de beroemdste Nederlandse exportproducten, zoals Max Verstappen en Johan Cruijff.

Om het jubileum te vieren schreef hij, samen met Cees van Rutten, Jan Sander en Maarten Steenmeijer het boek Radar Love, met 'Biografie van de ultieme drivin' song' als ondertitel. In het boek verzamelt Orriëns verhalen over het nummer.

Bill Clinton

Zo vertelt Orriëns een anekdote over arrangeur Job Maarse, die een aantal jaar geleden in Zwitserland met Bill Clinton aan het werk was om een luisterboek op te nemen. "Ze raakten aan de praat en Clinton vroeg aan Maarse waar hij vandaan kwam", legt Orriëns uit. "Job zei Nederland, en Clinton reageerde: 'Da's grappig, mijn favoriete band komt uit Nederland. Sterker nog, mijn favoriete liedje komt uit Nederland: Radar Love.'"

Toen Clinton ontdekte dat Maarse als arrangeur gewerkt had aan Moontan, de plaat waar Radar Love op staat, maakte hij een diepe buiging in de studio.

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie