Programma

Kies de Klassieker: 'I Shot The Sheriff'

  1. Nieuwschevron right
  2. Kies de Klassieker: 'I Shot The Sheriff'

Soms is het moeilijk kiezen welke versie van een nummer de beste is. Soms gaan zelfs meerdere grootheden ermee aan de haal.

The Wailers

Het nummer 'I Shot The Sheriff' is geschreven door Bob Marley voor zijn reggaegroep The Wailers. Het is te vinden op Burnin', het laatste Wailers-album uit 1973. Peter Tosh en Bunny Wailer verlaten de band na deze elpee, waarna Bob Marley uitgroeit tot de grootste reggae-artiest aller tijden. Dit nummer, waarin Marley zingt over politiegeweld, is nooit een hit geweest. De versie van Bob Marley krijgt pas echt bekendheid wanneer het op het concertalbum Live! verschijnt en de originele opname wordt een classic dankzij het postume verzamelalbum Legend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eric Clapton

Het jaar nadat de originele versie van The Wailers verschijnt, gaat de Britse gitaarheld Eric Clapton met 'I Shot The Sheriff' aan de haal. Clapton scoort in de VS zijn enige nummer 1-hit met de opname en in Nederland is het zijn eerste top 10-hit op eigen titel. Door zijn cover helpt Clapton Marley aan naamsbekendheid en brengt hij reggae onder de aandacht van het grote publiek. Ook artiesten als Paul McCartney, Stevie Wonder, Bryan Adams, 10cc en John Lennon maken daarna reggaenummers. De versie van Clapton wordt in 1997 hergebruikt door rapper Warren G.

Welke versie is volgens jou Klassieker. Het origineel, of de cover?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

Ster advertentie
Ster advertentie