Programma

'Pride (In The Name Of Love)' ode aan Martin Luther King

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pride (In The Name Of Love)' ode aan Martin Luther King

Er zijn veel nummers geschreven ter ere van Martin Luther King. U2 zorgt met 'Pride (In The Name Of Love)' voor de hoogst genoteerde ode aan King in de Top 2000 (#419).

Arrogante leider

'Pride (In The Name Of Love)' gaat over Martin Luther King. Maar wist je dat U2 in eerste instantie van plan was het nummer over iemand anders te schrijven? Frontman Bono is op dat moment helemaal klaar met de Amerikaanse president Ronald Reagan en wil zijn frustratie, over de volgens hem arrogante leider, van zich afschrijven. Het keerpunt komt voor Bono als een stem in zijn hoofd hem advies geeft: "Probeer de duisternis niet met licht te bestrijden, maar laat het licht schijnen." Daardoor besluit de U2-zanger om niet over Reagan te schrijven, maar over Martin Luther King.

Fout in songtekst

"Early morning, April four. Shot rings out in the Memphis sky." Een tekst die duidelijk verwijst naar Martin Luther King. Toch klopt deze verwijzing niet helemaal, want King is in de avond overleden. Bono erkent later een fout te hebben gemaakt in de songtekst en zingt tijdens optredens regelmatig "Early evening, April four."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Symbool tegen racisme

Martin Luther King ondervindt al op hele jonge leeftijd dat er veel vooroordelen bestaan tegenover Afro-Amerikanen en wil daar wat aan veranderen. Zijn wens is om donkere en blanke mensen gelijkwaardig aan elkaar te maken. Hij groeit later uit tot het symbool van de strijd tegen racisme en inspireert mensen over de hele wereld met zijn legendarische woorden "I have a dream". King wordt op 4 april 1968 op het balkon van het Lorraine Motel doodgeschoten. Een jaar later bekent James Earl Ray de moord te hebben gepleegd. Hij trekt deze bekentenis later weer in, maar wordt alsnog veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie