Programma

Soulman Roger Hawkins staat centraal in het Gouden Trommelvlies

  1. Nieuwschevron right
  2. Soulman Roger Hawkins staat centraal in het Gouden Trommelvlies

De Amerikaanse drummer Roger Hawkins staat deze week in de spotlight bij Emmely de Wilt. Hij maakte furore in de Fame Studios, waar hij achter de drumkit zat bij onder anderen Aretha Franklin.

Zijn naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar het slagwerk van Roger Hawkins is te horen op honderden soulnummers. Hij is de drummer van de Muscle Shoals Rhythm Section, oftewel The Swampers, het huisorkest van de befaamde Fame Studios in Muscle Shoals, Alabama. Vorige week overleed Hawkins op 75-jarige leeftijd. Gezien zijn staat van dienst eerst Emmely hem in Het oor Wil Ook Wat.

Gospelmuziek

Diep in de moerassen van Alabama woont in de jaren vijftig de familie Hawkins. Vader heeft een schoenenwinkel en moeder werkt als naaister in een molen. Zoals iedereen in het vrome Alabama gaat de familie elke week trouw naar de kerk en daar ontstaat kleine Rogers grote liefde voor muziek. Thuis gebruikt hij alles wat hij maar kan vinden om een beetje te kunnen drummen. Al snel koopt zijn vader een drumstel voor hem en speelt hij in lokale bandjes.

Toevalstreffer bij Wilson Pickett

Zijn carrière komt pas echt van de grond als hij op een dag de lokale Fame Studios binnenwandelt. Daar mag Hawkins platen opnemen met opkomende artiesten als Percy Sledge (When A Man Loves A Woman), Etta James (Tell Mama) en Wilson Pickett (Land Of A 1000 Dances). Terwijl Pickett bezig is met de opnames van Land Of A 1000 Dances, wil nog niet helemaal lukken. Tijdens de opnames besluit Roger maar gewoon eens door te drummen en te kijken wat er gebeurt. Wilson begint er een melodie overheen te schreeuwen en een hit is geboren.

De gouden jaren met Aretha Franklin

Het vakwerk van de muzikanten en songschrijvers in Muscle Shoals lokt ook muzikanten van buiten de staat Alabama naar de Fame Studios. Vooral het werk dat Aretha Franklin daar opneemt, waaronder de wereldhits Think en Respect, is enorm succesvol. Daarna dalen ook The Staple Singers, Joe Cocker, Paul Simon, Etta James, Cher, Bob Seger en The Rolling Stones allemaal af naar Alabama om hun muziek te laten doorspekken met de modderige soulsound van The Swampers.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat met Emmely de Wilt elke zaterdag en zondag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie