Programma
BNNVARA

HEMA-museumcurator Randy: 'Het liefst zou ik bij elke Nederlander in huis de laatjes opentrekken'

foto: HEMA Museumfoto: HEMA Museum
  1. Nieuwschevron right
  2. HEMA-museumcurator Randy: 'Het liefst zou ik bij elke Nederlander in huis de laatjes opentrekken'

In elk keukenkastje is wel een product te vinden van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam – beter bekend als de HEMA. De oma van Randy van Merwijk wist in 40 jaar tijd zelfs zo’n grote collectie te verzamelen dat kleinzoon Randy er een museum aan heeft gewijd. In Spijkers met Koppen vertelt hij over zijn collectie.

Van een zakje ballonnen uit 1995 tot zeldzame serviessets, alles wordt door Randy verzameld en tentoongesteld. De grootste pronkstukken vindt Randy tijdens zijn speurtochten langs vele filialen. Zoals een kladbloc uit 1927 – ooit voor 25ct in de winkel - dat al jaren achter op een magazijnkast in Amsterdam lag te verstoffen. Deze filiaalbezoeken leveren een hoop op. “Maar, het liefst zou ik natuurlijk bij elke Nederlander in huis de laatjes opentrekken,” stelt Randy, “want iedereen heeft wel iets in huis”.

Een bijzondere categorie in de collectie zijn de productiefoutjes. De 'maandagmorgenmodelletjes', gemaakt door fabrieksmensen die even niet hebben opgelet - "zo noemen wij dat in Brabant". Een glas dat rond had moeten zijn maar per ongeluk ovaal uit de fabriek kwam beland daardoor niet in de prullenbak, maar in een speciale sectie van het museum.

Bezoekers uit het hele land

Het museum, dat elke dinsdag op afspraak te bezoeken is, trekt mensen uit alle hoeken van het land. Maar de meeste indruk maakt het op de (oud-)medewerkers van het 95 jaar oude bedrijf. Zo wist de collectie van Randy bij een 91-jarige dementerende vrouw die jarenlang voor de HEMA had gewerkt verdwenen herinneringen naar boven te halen. "Toen kwam ze voor het eerst in hele lange tijd weer helemaal tot leven”, vertelt Randy, “door de dingen die ze zag, van toen."

Zelf blijft Randy voorlopig ook met liefde bij de HEMA werken. Alleen niet op de rookworstenafdeling: "Dan kom je ’s avonds thuis als een rookworst".

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie