Programma

Kunnen we dit jaar op zomervakantie?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we dit jaar op zomervakantie?

Het duurt nog wel even voordat we weer ‘normaal’ op vakantie kunnen. Daarvoor waarschuwt Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

De vraag is en blijft of we deze zomer veilig op vakantie kunnen. Als het aan Frank Oostdam ligt wel, zolang je de anderhalve-meter-economie aanhoudt. Jan-Willem en Jeroen bellen hem op. "In Nederland ziet het ernaar uit dat je straks gewoon weer op vakantie kunt. Bijvoorbeeld in een vakantiehuis of op de camping", vertelt Frank. Hij verwacht dat er heel sporadisch naar het buitenland gereisd kan worden. Wel zijn er veel landen die eraan denken om weer open te gaan en bezig zijn met het nemen van maatregelen. Hij raadt echter wel aan om nog een paar weken te wachten op duidelijkheid. "Vanaf half juni wordt het hopelijk duidelijk waar de landen staan in de coronacrisis", legt Frank uit.

Vouchers

Frank vertelt dat er momenteel weinig geld teruggaat naar de consument wat betreft annuleringen. "Als een touroperator jouw vakantie niet door kan laten gaan vanwege het gebrek aan een vlucht of onderkomen en een annulering kosteloos is, wordt er een voucher uitgereikt", legt Frank uit. Hij vertelt dat een reisorganisatie eigenlijk wettelijk verplicht is om een consument terug te betalen. Echter zitten we nu in een noodsituatie en speelt overmacht een grote rol. "We kunnen het gewoonweg niet terugbetalen zonder failliet te gaan. Daarnaast is een vakantie niet verzekerd voor virussen en pandemieën", vertelt Frank.

Kan je deze zomer met vrienden op vakantie in het binnenland? Beluister het hele gesprek met Frank Oostdam hieronder:

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op! elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Luister naar de NPO Radio 2 Songfestival Top 50

De stembussen zijn gesloten! Luister op vrijdag 15 mei van 18:00 tot 22:00 uur naar de Songfestival Top 50 op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie