Programma
BNNVARA

Kijktip: komende nacht is er 'kosmisch vuurwerk' te zien

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kijktip: komende nacht is er 'kosmisch vuurwerk' te zien

Deze nacht zijn er vallende sterren te zien, ook wel ‘kosmisch vuurwerk’ genoemd. Jan-Willem belt tijdens Jan-Willem Start Op! met sterrendeskundige Lucas Ellerbroek over deze ware lichtshow.

Als je je nog geen voorstelling kan maken van dit 'kosmisch vuurwerk' legt Lucas het even voor je uit: "De aarde reist rondom de zon zoals jullie weten. Elk jaar komen we dan door een aantal kometenstaarten, dat zijn eigenlijk grote stofwolken. Een deel van dat stof komt onze atmosfeer binnen en dan zien we dat als hele mooi lichtende sporen, oftewel vallende sterren."

Holst van de nacht

Lucas vertelt hoe laat we vannacht klaar moeten zitten: "Het moment is tussen 03.00 en 06.00 uur ’s nachts, dat is dus in het holst van de nacht. Om heel eerlijk te zijn, ik denk dat het bij mij bij een mooie avondwandeling blijft. Dan hoop ik dat het helder weer is, want dan zullen er ook wel een aantal zichtbaar zijn. Ik zoek dan een plek op waar zo min mogelijk omgevingslicht is. Dus mensen die niet in de Randstad wonen hebben nu geluk. Zorg dan dat je een beetje zicht op de hemel hebt en dan maar kijken."

Als je gelooft in dromen en wensen doen is komende nacht het moment om even naar boven te kijken. "Ik geloof sowieso dat er meteoren en vallende sterren zijn, maar of de wensen dan ook uitkomen kan ik niet beloven", sluit Lucas af.

Luister hieronder het gesprek met sterrenkundige Lucas.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie