Programma

Spotify ziet toename rustige muziek in coronatijd

  1. Nieuwschevron right
  2. Spotify ziet toename rustige muziek in coronatijd

Mensen voegen andere muziek toe aan hun playlists. Zo is rap is opeens een stuk minder dominant op het Zweedse platform.

Spotify heeft onderzoek gedaan naar het luistergedrag van haar gebruikers tussen 19 en 25 maart en komt met een aantal voor de hand liggende conclusies.

Mensen luisteren vaker via laptop nu ze thuis zitten. En nummers met een 'toepasselijk thema' worden ook vaker gestreamed, zoals 'Don't Stand So Close To Me' van The Police of het enigzins flauwe 'It's Corona Time' die vooral op de social app TikTok razend populair is de afgelopen weken.

Er zijn ook honderden 'Coronavirus' playlists te vinden, met nummers als 'Toxic' van Britney Spears en 'It's The End Of The World As We Know It' van R.E.M. waar we al eerder over schreven.

Rustige muziek

Als je kijkt naar nummers die mensen nu aan hun persoonlijke playlists toevoegen dan zijn dat opvallend vaak rustige en akoestische nummers, waar het voorheen vaker energieke en dansbare nummers waren. Ook instrumentale nummers doen het bij thuisblijvers een stuk beter dan nummers met zang of rap.

Livestreams van artiesten

Spotify noteert ook een toename in het luisteren naar nummers van artiesten die een livestream hebben opgezet voor hun publiek. Zoals Davina Michelle, die samen met Snelle in een leeg Ahoy '17 miljoen mensen' zong. Internationaal nemen de streams van Jewel en James Blake naar aanleiding van hun online concerten een vlucht.

We hopen dat naar aanleiding van ons Eerste Online Festival meer Nederlandse artiesten hun weg vinden naar de harten van het Nederlands publiek, maar over de meest recente periode heeft Spotify nog geen cijfers vrijgegeven.

Balkonliedjes

Spotify noemt ook opvallende stijgers in Zuid-Europese landen waar mensen vanaf hun balkon zorgmedewerkers hebben toegezongen in die periode. 'Azurro' (Italië) en 'Resistiré' (Spanje) stegen met respectievelijk 715% en 435% ten opzichte van de periode daarvoor.

NPO Radio 2 op Spotify

Kijk eens bij ons op Spotify voor een overzicht van al onze Topsongs of de hele Top 2000 van afgelopen jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie