Naar homepage
Programma

Deze grote artiesten vind je niet op Spotify

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze grote artiesten vind je niet op Spotify

Tool, Neil Young, The Beatles, Taylor Swift, er zijn tijden geweest dat deze acts bastions waren in het verzet tegen de opkomst van muziekstreamingdiensten zoals Spotify en Apple Music. Zij zijn allen gezwicht. Of zijn de streamingdiensten gezwicht voor de eisen van deze artiesten?

Er zijn in elk geval nog genoeg artiesten die zich blijven verzetten. En dat zorgt ervoor dat niet elk legendarische oeuvre op de streamingdiensten is terug te vinden. Artiesten en hun labels moesten erg wennen aan de diensten, die losse nummers boven albums zetten. Bovendien was er natuurlijk ruzie over de verdeling van de inkomsten. Andere artiesten, zoals Neil Young, vonden vooral de tegenvallende geluidskwaliteit de doorslaggevende reden om afwezig te zijn.

De meesten gingen uiteindelijk overstag de afgelopen jaren (ook Neil Young), maar welke grote artiesten hebben hun muziek nog altijd niet op Spotify en Apple Music staan? We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Aaliyah

Alhoewel een deel van haar catalogus wel beschikbaar is (voornamelijk onbekende oude nummers) zijn haar meest bekende albums niet te vinden op Spotify, Tidal of Apple Music. En dat komt door een man genaamd Barry Hankerson.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Barry is de oom van de in 2001 overleden zangeres en was bovendien haar manager en mede-oprichter van het label Blackground Records, die de rechten over het bekendste werk van de zangeres beheert. Hij was ook de manager van R. Kelly aan het begin van diens carrière.

Het titelnummer van het eerste album van Aaliyah, geproduceerd door R. Kelly, is ‘Age ain’t nothing but a number’; een niet zo subtiele verwijzing naar de relatie tussen de 14-jarige Aaliyah en de 27-jarige R. Kelly. Het is het enige album dat te vinden is op Spotify.

Na dit album verhuist Barry zijn nichtje naar een andere distributeur, waardoor zijn label Blackground volledige controle over toekomstige masters krijgt. Na haar dood in 2001 lijkt het erop alsof er nog onuitgebracht werk verzameld zou worden voor een album.

Maar oom Hankerson is kapot van de dood van zijn nichtje en kan destijds niet de juiste producer vinden die voldoet aan zijn hoge standaarden om onuitgebrachte muziek van Aaliyah alsnog uit te brengen.

De al uitgebrachte albums van Aaliyah missen nu op de streamingdiensten omdat ome Hankerson in een wirwar van rechtzaken verwikkeld raakte, om persoonlijke en zakelijke redenen. Waren de rechten van deze nummers nu wel of niet verkocht? Het was een complete chaos.

En dat lot is ook een aantal albums van producer Timbaland en een album van Toni Braxton beschoren, die door hetzelfde label zijn uitgebracht.

Yoko Ono

Een aantal invloedrijke albums van Yoko Ono vind je wel op de streamingdiensten, maar ook van haar ontbreken klassiekers als Season of Glass en It’s Alright (I see rainbows).

Op zich heeft Yoko geen vijandige band met Spotify. In het kader van de lancering van een CD-box nodigde ze in 2018 zelfs fans uit om te luisteren naar deze collectie via Spotify.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is een mysterie waarom juist deze platen ontbreken, maar een rondje bellen met Nederlandse Beatles-kenners levert een mogelijk antwoord op: de distributeur is bezig met remasters/mixen en misschien wachten ze met een release op Spotify tot deze af zijn.

Jay-Z

Jay-Z is prima te vinden online, maar dan moet je wel lid zijn van het júiste streamingplatform. Van één van de grootste rappers aller tijden is er vrijwel niks te vinden op Spotify. Ook op Apple Music verdween zijn werk, maar daar verscheen een belangrijk deel van zijn catalogus dit jaar weer om tot nu toe onbekende redenen.

Dat Jay-Z niet al zijn muziek zomaar op Spotify en Apple Music zet is niet zo gek, als je bedenkt de Amerikaanse rapper in 2015 de concurrerende streamingdienst Tidal kocht. Tidal was bij de lancering een dienst die meer gericht was op exclusiviteit en onder andere Kanye West leek zijn lot te verbinden aan Tidal; hij bezwoer zelfs nooit meer ergens anders iets uit te brengen.

Twee jaar later brak Kanye deze belofte en zelfs Jay-Z en zijn vrouw Beyoncé lijken van strategie veranderd. Het paar bracht hun nieuwe plaat Everything is Love na 2 dagen exclusief op Tidal te hebben gestaan al uit op alle andere denkbare streamingdiensten. Maar het oude werk van Jay-Z blijft voorlopig ontbreken op Spotify.

Wat wél op Spotify te vinden is: NPO Radio 2! Bekijk onze afspeellijsten hier.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie