Programma

Alessandro Volta jarig

  1. Nieuwschevron right
  2. Alessandro Volta jarig

De Google-Doodle bracht het mooi in beeld: Alessandro Volta, vandaag 'jarig', vond in de 16e eeuw de voorloper van de batterij uit. Een muzikale ode.

Hoogspanning

Elektriciteit fascineerde talloze wetenschappers: zo had je Galvani, die een arme kikker gebruikte om de elektriciteit in lichamen aan te tonen, Tesla bouwde een explosieve transformator, Benjamin Franklin reeg een sleutel aan zijn vlieger... tot op de dag van vandaag vind je deze fascinatie ook terug in songs en songteksten.

AC/DC - 'Thunderstruck'

Een match op zowel bandnaam als lied? Dan mag 'Thunderstruck' niet ontbreken! Deze Top 2000 klassieker was er niet geweest als de band niet AC/DC had geheten... Tegenwoordig is de 90's song ook een favoriet om een sportarena flink mee op te warmen!

Kate Bush - 'Cloudbusting'

Wilhelm Reich wilde hem echt verder ontwikkelen, zijn cloudbuster: een apparaat dat regen zou kunnen maken met de kracht van 'orgone', een universele krachtvorm... In de bijzondere videoclip (mede bedacht door Terry Gilliam) wordt het apparaat uitgeprobeerd, met allerlei spanningen ten gevolge.

Oingo Boingo - 'Weird Science'

Een echte tiener-hit: de rolprent Weird Science uit 1985. In de jaren '80 werd het medium overspoeld met hobbywetenschappers: denk aan Back To The Future, War Games en Explorers, gevuld met explosies, plasma-ontladingen en elektrische superkrachten! De Amerikaanse cultband Oingo Boingo schreef deze titelsong (alsmede voor vele andere B-film soundtracks).

Zo zijn er nog anderen, natuurlijk: Jake Bugg's 'Lightning Bolt', Snap!'s 'The Power' of Muse's 'Plug In Baby': weet jij er meer te noemen?

Volg NPO Radio 2:

Ster advertentie
Ster advertentie