Programma

Waar komt ammehoela vandaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt ammehoela vandaan?

Sapperdeflap, hoteldebotel, ammehoela en flikflooien. Woorden die we allemaal wel kennen, maar waar komen ze nu eigenlijk vandaan? Schrijver Wim Daniëls verklaart hun herkomst.

In zijn nieuwe boek Huppelnederlands gaat Wim Daniëls op zoek naar zogenaamde ‘huppelwoorden’; woorden die een positieve, vrolijke betekenis hebben of op zijn minst vrolijk klinken. Daarbij kijkt Daniëls naar de opbouw, klank en de herkomst van de bepaalde woorden, die soms een verrassend interessante oorsprong hebben. Zoals het woord ‘ammehoela’. “Ammehoela is een fantastisch woord!”, zegt de schrijver enthousiast in De Wild In De Middag.

Koning van Afghanistan

Daniëls legt uit dat het woord ammehoela vernoemd is naar de Afghaanse koning Amanoellah Khan, die in de jaren ’20 van de vorige eeuw grote hervormingen doorvoerde naar westers voorbeeld. De religieuze bevolking was daar niet zo blij mee en zette de koning het land uit. “Ze hebben hem een trap na gegeven. Als mensen zeggen ‘ammehoela’, geven ze zichzelf vaak ook nog een klap op de kont”, aldus Daniëls.

Wim Daniëls heeft nog wel een paar leuke huppelwoorden. "Poep kan ook."

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie