Programma

Ode aan het album

  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan het album

We luisteren allemaal playlists met losse liedjes. Maar het album moet blijven bestaan! Met de Album2Daagse in zicht, brengen we een kleine ode.

Een album is geen song.

Zoals een verhaaltje voor het slapengaan niet hetzelfde is als de gebundelde verhalen van Grimm, zo is een liedje geen album. Kleine verhaaltjes kunnen elkaar versterken als je er één van maakt. Met een album kun je een langer verhaal vertellen.

Albums hebben een toffe historie.

Een album is een album omdat het vroeger een bundeltje muziekschijfjes in boekvorm was. Ontstaan vanuit verzamelingen bladmuziek, wordt het uiteindelijk een kunstvorm.

Albums zijn een kunstvorm.

De muziek op de albums is kunstig, soms beslaat een song een hele kant. De hoezen worden deel van de muziekkunst. Kunstenaars zo groot als Andy Warhol verzorgen artwork.

Albums geven liedjes een tweede kans.

Dit is het allerbelangrijkste. Hits zijn mooi, maar niet alle mooie liedjes zijn hits. Hoe komen deze parels, die iets langer de tijd nodig hebben om aan te wennen, aan een lieve aandachtige luisteraar? Door op een album te staan met andere, meer toegankelijke liedjes. Kortom, zonder album geen albumparels.

Leve het album!

Album2Daagse
27 & 28 maart NPO Radio 2

Vraag jouw albumparel aan: nporadio2.nl/album2daagse
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #album2daagse​

Ster advertentie
Ster advertentie