Programma

Waarom zijn er steeds meer exotische spinnen in Nederland?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn er steeds meer exotische spinnen in Nederland?

Grote, kleine, harige spinnen. Is het jou opgevallen dat de afgelopen jaren steeds meer verschillende soorten spinnen in ons land te vinden zijn? Spinnenexpert Sjef van Overdijk legt uit waarom.

Van Overdijk legt in Rabbering Laat uit dat dit te maken heeft met ons klimaat. "Met de lange, warme, droge zomers is het zo dat het bijna mediterraan is. Soorten die daar voorkomen, in mediterraan gebied, kunnen dus nu door die temperaturen ook hier overleven", vertelt Van Overdijk.

Verre reizen

Maar hoe komen de spinnen dan in Nederland terecht? Van Overdijk geeft aan dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Door bijvoorbeeld geïmporteerde olijfbomen, want daar zit nog weleens een spinnetje op. Een andere manier is door ballooning. "Dat is een soort van reizen aan een spinnenweb. Ze gaan dan met de wind mee als babyspin zijnde. Ze zweven en daardoor kunnen ze kilometers verder terechtkomen", legt Van Overdijk uit.

Gevaarlijke spinnen?

We hebben iets meer dan 600 soorten spinnen in Nederland, dus we kunnen er nogal wat tegenkomen. De vraag is of hier ook giftige of gevaarlijke spinnen tussen zitten. Gelukkig kan Van Overdijk ons geruststellen. "Nee, we hebben geen gevaarlijke spinnen. Alle spinnen die hier zijn, zijn totaal ongevaarlijk en helpen ons juist. De enige spinachtige waar we in Nederland voor moeten oppassen is de teek."

De spinnenexpert heeft zelf behoorlijk wat spinnen in zijn bezit. Benieuwd wat hij hierover te vertellen heeft? Je hoort het hieronder:

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag van 22:00 tot 23:59 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie