Programma

Wist jij dat deze artiesten stotteren?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wist jij dat deze artiesten stotteren?

Tijdens Wereldstotterdag wordt extra aandacht gevraagd voor mensen die stotteren. Wij hebben vijf muzikanten op een rijtje gezet die stotteren, maar dit niet op hun platen laten merken.

Ed Sheeran

Je zou het misschien niet denken, maar Ed Sheeran had vroeger veel last van stotteren. Met behulp van muziek is hij er overheen gekomen. Hoewel hij vooral bekend staat om zijn akoestische popnummers, hielp rapmuziek hem van het stotteren af. "Op jonge leeftijd was ik al veel bezig met muziek. Ik werd ontzettend fan van rapmuziek", zegt Ed Sheeran tijdens de 9th Annual American Institute for Stuttering Benefit Gala in 2015. "De eerste cd die mijn vader voor mij kocht was van Eminem. Toen ik tien was kende ik ieder nummer van voor naar achteren. Eminem rapt heel snel en heel melodisch en dat hielp mij om van het stotteren af te komen."

De Britse zanger geeft tijdens het evenement advies aan zijn fans die stotteren. "Werk je er doorheen en krijg de behandeling die je wilt krijgen, maar zie het niet als een tegenslag in je leven en blijf vooruitgaan."

Typhoon

Rappen is het middel voor de Nederlandse rapper Typhoon om zich creatief te uiten. "Ik vind het moeilijk om mij op bepaalde momenten te uiten. Ik stotter ook dus dat weerhoudt je ervan om heel veel te gaan praten", vertelt hij tijdens een interview met FaceCulture in 2009. "Dus dit [schrijven van teksten] was wel echt mijn manier om mij alsnog te kunnen uiten en te laten zien 'dit ben ik'. Op het moment dat je iets wilt uiten en je bent tegen het woord aan het vechten, frustreert dat enorm. Als je dat niet uit, dan wordt je een soort van lopende tijdboom die hoe dan ook moet ontploffen."

Elvis Presley

De King of Rock And Roll had zijn hele leven last van stotteren. Presley had vooral last van stotteren in zijn jeugd, maar hij is er nooit helemaal vanaf gekomen. "Als ik enthousiast ben stotter ik een beetje. Ik heb dan moeite met het uitspreken van 'wanneer' en 'waar', of ieder ander woord dat begint met een 'w' of een 'i'", vertelt Presley tijdens een interview in 1956.

Presley had op de basisschool al last van stotteren volgens zijn jeugdvriendin Mary Magdalene. "Hij leek altijd nerveus en hij kon nooit stilzitten", vertelt Magdalene tijdens een interview in 2007. "Hij stotterde ook, maar niet tot het punt dat je hem niet meer kon verstaan. Het was meer: 'Ah...ah...ah'."

In deze video is te horen hoe Elvis over zijn eigen woorden valt wanneer hij het nummer 'Maybellene' aankondigt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noel Gallagher

Noel Gallagher breekt in de jaren negentig samen met broertje Liam door met Oasis. Noel en Liam hebben ook een oudere broer, Paul, die geen deel uitmaakte van de band. Zowel Paul als Noel stotterden. Dit hebben ze ontwikkeld door de zenuwlopende sfeer thuis in de jaren '70. Hun vader was erg gewelddadig en sloeg regelmatig, vertelt Noel tijdens een interview met Positivism ITV in 2006. Hij heeft jarenlang spraaktherapie gevolgd om van het stotteren af te komen. Dit heeft uiteidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Paul publiceert in 2006 een autobiografie over zijn beroemde broers genaamd Brothers from Childhood to Oasis: The Real Story. Hij schrijft hierin onder andere over de worsteling van hem en Noel met stotteren. "Ik had een hele zware variant van een stotter, net als Noel. We stotterden zo erg dat we van onze moeder voor vier jaar lang, elke week op spraaktherapie moesten om er vanaf te komen."

Miss Montreal

De Nederlandse Sanne, oftewel Miss Montreal, is het perfecte voorbeeld van een artiest die heel erg stottert, maar daar geen last van heeft tijdens het zingen. Vorige week had ze nog een TopSong te pakken met haar nieuwste single. Praten gaat moeilijker voor Sanne. In een interview met de Hitkrant is ze hier heel openhartig over. "Als je zingt heb je een bepaalde flow. Zo kun je ook wel een beetje gaan praten, maar dat vind ik echt heel stom. Als ik de hele dag zó tegen jou ga praten, weet je, hoef ik niet te stotteren. Maar dat is gewoon nu al irritant."

Sanne stotterde niet altijd. Uit het niets begon het en ze is er nooit vanaf gekomen. Spraaktherapie heeft het verminderd, maar het is altijd gebleven. "Voor zover ik weet had ik het in het begin niet. Maar het zit wel in de familie: mijn oudere broer had het ook, vanaf toen hij begon te praten. Toen ik vijf was en hij zes of zeven, deed ik hem altijd na. Ineens had ik het ook. De grap is nu dat hij het inmiddels niet meer heeft en ik dus nog wel."

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie