Vandaag vindt de twintigste editie van de Amsterdam Canal Parade plaats. Wat is veranderd in de acceptatie van homoseksuelen in de afgelopen 20 jaar?
Vrijheid en Diversiteit
De Canal Pride is het hoogtepunt van de Amsterdamse Gay Pride, die sinds 1996 wordt georganiseerd in de Amsterdamse binnenstad. Het evenement is niet bedoeld als demonstratie of protest, maar puur als feest om de vrijheid en diversiteit te vieren. Al wordt het wel vaak gebruikt door de organisatie of bedrijven om een statement te maken.
Voor het eerst
Het programma EenVandaag sprak een aantal jaar geleden met Sieb de Haan, bedenker van de Gay Pride, over de eerste keer in 1996. "We dachten: 'Amsterdam is een kleine stad, maar we willen wel uitpakken met iets groots'. Het ging niet alleen om emancipatie, maar om een feest organiseren voor iedereen. We waren zo trots dat het kon in Amsterdam. Door de jaren heen is helaas de intolerantie gekomen."
Rechten
Een aantal weken geleden werd het homohuwelijk gelegaliseerd is de Verenigde Staten. Ten tijde van de eerste Amsterdam Pride was dat nog niet denkbaar, zelfs in Nederland was trouwen destijds nog niet mogelijk. Pas op 1 april 2001 sloot burgemeester Job Cohen het allereerste homohuwelijk ter wereld.
Er zijn helaas nog steeds landen waar homoseksuelen, transgenders en biseksuelen worden geëxecuteerd; een baan, woning of zorg worden geweigerd; geen kinderen mogen opvoeden; verboden worden zichzelf te uiten; worden gediscrimineerd op reguliere basis.
Bijzondere boten
Door de jaren heen doen er steeds meer boten mee van bevolkingsgroepen waar homoseksualiteit niet altijd wordt geaccepteerd: een Antiliaanse boot (1997), Arabisch homocafé Habibi Ana en de joodse gemeente Beit Ha’Chidush (2001), homo's jonger dan 16 jaar met Jong&OUT (2007), de Hindoestaanse gemeenschap met Stichting Samen Vooruit (2011), een Turkse boot (2012), een Marokaanse en Amerikaanse boot (2014).
Ook organisaties varen steeds vaker mee met hun eigen boot: Shell was de eerste multinational (2005), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (2008), Ministerie van Defensie (2011) en de KNVB (2013).
Amsterdam Gay Pride - Canal Parade Zaterdag 1 augustus live te volgen op NPO3.nl Om 21:45 uur te zien op NPO3