Programma

Motörhead maakte geluidseffecten in 'Ace of Spades' met houtblokken

  1. Nieuwschevron right
  2. Motörhead maakte geluidseffecten in 'Ace of Spades' met houtblokken

Jaarlijks wordt op 8 mei Motörhead Day gevierd. Dit jaar wordt stilgestaan bij het 40-jarig jubileum van het legendarische album en de gelijknamige track 'Ace Of Spades'.

De band besluit het album op te nemen in Rockfield Studios in Wales. Tijdens een van deze sessies wordt de belangrijke riff voor 'Ace of Spades' geschreven. De band voelt meteen aan dat de riff bijzonder is. Ze werken een instrumentale versie van het nummer uit in Rockfield en voegen later in Londen de vocalen en overdubs toe. Producer Vic Maile heeft uiteindelijk een belangrijke rol in het voltooien van 'Ace of Spades'. "Vic vroeg zich af wat we met het nummer deden", aldus Clarke. “Hij liet ons naar de riff luisteren. Lemmy en ik gingen er vervolgens weer mee aan de slag. Het was één van de weinige keren dat we in de studio hadden geschreven."

Succes

Maile had niet alleen invloed op de samenwerking, maar ook een 'doos met trucs' achter de hand. Een kartonnen doos vol met items die gebruikt konden worden om geluidseffecten te creëren. Te midden van de maracas en kabassas lag ook een set houtblokken die uiteindelijk in het nummer wordt gebruikt. Het nummer en het album zijn uiteindelijk een wereldwijd succes. "Ik dacht niet dat het beter was dan mijn andere nummers en dat vind ik nog steeds niet", aldus Lemmy in een interview met Decibel.

Live

En hoe eer je een nummer beter dan er ook een fanastische liveversie van te kijken? De band speelt in 2004 in de Phillipshalle in Düsseldorf, Duitsland. Het complete concert wordt opgenomen met 23 camera's en is uitgebracht als dvd Stage Fright.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Motörhead Day

Om de 40e verjaardag van het album Ace Of Spades te vieren, organiseert de band op 8 mei allerlei verschillende activiteiten. Er zal onder andere een wereldwijde première plaatsvinden voor een nieuwe videoclip. "Lockdown kan overal om ons heel plaatsvinden, maar de wereld is van ons. We kijken er naar uit om 40 jaar rock met jullie te vieren!", laat het team van de band weten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Motörhead in de Top 2000

'Ace of Spades' is in 2019 de enige notering in de Top 2000 van de Britse heavymetalband. De plaat scoort een 209e plek en stijgt daarmee 17 plekken ten opzichte van het jaar daarvoor. Benieuwd hoe het nummer zich door de jaren heen door de lijst heeft gemanoeuvreerd? Bekijk de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie