Programma
PowNed

Zo herken je vroege burn-out klachten

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo herken je vroege burn-out klachten

Mensen die werken vallen steeds vaker uit met stress en burn-out klachten. Eddy Keur belt met psycholoog Saskia Geraerts over de oorzaak van die toename en hoe je vroege klachten bij jezelf kunt herkennen.

"Het is eigenlijk alsof je het batterijtje van je telefoon niet goed oplaadt. Je hebt de mogelijkheid wel om op te laden, maar je doet het niet", vertelt psycholoog en auteur Saskia Geraerts

Te veel prikkels

"We zien dat het steeds vaker voorkomt, omdat we steeds meer prikkels krijgen dan vroeger." Volgens Geraerts staan we in 2023 altijd "aan" en leggen we onszelf een hoge druk op om dat steeds maar weer voor elkaar te krijgen. "En we hebben niet genoeg tijd om daarvan te herstellen." Die combinatie kan leiden tot een burn-out, legt de psycholoog uit. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Of je gevoelig bent voor een burn-out heeft te maken met je karakter en je omstandigheden. "Want voor iedereen zijn die prikkels even hoog. Dat betekent goed nieuws, want er is dus ook een mooie oplossing."

In een burn-out beland je dus niet van de een op de andere dag. En het is dan ook goed vroege klachten te kunnen herkennen. "De eerste signalen die je herkent, is dat je slaap gaat veranderen, dat je ineens onrustiger gaat slapen. Een hele grote herkenbare is dat je niet meer geniet van de dingen waar je vroeger van genoot." Daarbij moet je volgens Geraerts bijvoorbeeld denken aan lekker eten.

Waar je ook aan kunt merken dat je op een breekpunt zit, is dat je even moe terugkomt van de ontspanningsmomenten waar je eerst wel van oplaadde, zoals slaap of het weekend. "Dan zijn we op vakantie. En dan gaan we niet heel rustig zitten. Maar dan gaan we nog steeds onze mail doen, of op een tablet zitten of mooie foto’s maken om op Instagram te plaatsen. Dus die druk blijft, maar dan op een ander gebied."

'Neem klachten serieus'

Herken je de vroege klachten bij jezelf, dan is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. "Wat met name belangrijk is als je die signalen herkent, is om ze serieus te nemen en rust in je dag te plannen", vertelt de psycholoog. Ze geeft daarom als tip mee om dingen te doen die geen nut hebben. "Zelfs als we gaan hardlopen willen we dat dat sneller en beter gaat. Zelfs als we een spelletje op de telefoon spelen, willen we een level halen."

Het hele gesprek luister je hieronder terug:

Huispsycholoog Saskia Geraerts over hoe je een burn-out herkent

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie