Programma

Illegale streamingdienst met 2 miljoen gebruikers offline gehaald

  1. Nieuwschevron right
  2. Illegale streamingdienst met 2 miljoen gebruikers offline gehaald

Onlangs is er een grootschalige illegale streamingdienst offline gehaald. Hoe gevaarlijk is het om illegaal te streamen? Wouter belt met techverslaggever Bram van Dijk.

Een illegale videodienst met ruim twee miljoen abonnees is onlangs offline gehaald. Via deze dienst kon je illegaal diensten als Netflix, HBO of Amazon bekijken.

Serieuze criminele organisatie

"Het was een serieuze criminele organisatie. Dat zie je ook aan welke mensen zijn opgepakt. Uit verschillende landen, vooral uit Spanje", vertelt Van Dijk. "Geen flauwe grapjes dit." De naam van de dienst is niet bekendgemaakt en ook Van Dijk heeft geen idee, maar wel een vermoeden. "Het opvallende is dat het niet helemaal gratis was. Je moest een betaald abonnement afsluiten, maar dan had je wel toegang tot zo'n 40.000 betaalzenders. Ik wist niet dat ze bestonden, maar ze zijn er dus."

Opsparen

Wouter geeft aan dat als je alles wil zien je je voor veel streamingdiensten moet abonneren. Iets waar veel mensen misschien niet op zitten te wachten. "Het is inderdaad niet goedkoop", legt Van Dijk uit. "Wat veel mensen tegenwoordig doen is dat ze het opsparen. Ze weten dat er een paar series zijn die ze graag willen zien. Ze wachten tot de series uitgebracht worden en dan nemen ze één maand een abonnement en zeggen ze het daarna weer op", vertelt de techjournalist.

Als je toch een illegaal abonnement afsluit. Ben je dan te traceren en ben je dan strafbaar? Je hoort het hieronder:

Bram van Dijk over offline halen grootschalige illegale streaming videodienst

Wout2Day

Je hoort Wout2day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie