Programma

Ontkracht: Redenen om niet te doneren

  1. Nieuwschevron right
  2. Ontkracht: Redenen om niet te doneren

Soms houden redenen als 'het geld wordt niet goed besteed' en 'het is een bodemloze put daar' mensen tegen om te doneren. Na het lezen van dit artikel weet je waarom doneren wel degelijk zin heeft.

Reden 1: Als deze hongersnood voorbij is, dan is er zo weer ergens anders hongersnood.

Sommige mensen spreken van een bodemloze put. Maar hoewel bijna een miljard mensen in de wereld nog steeds honger lijden, is dit aantal de afgelopen 15 jaar gehalveerd!

We spreken zelden van een hongersnood. In de afgelopen 15 jaar zijn er over de hele wereld slechts twee hongersnoden uitgeroepen. De situatie in Zuid-Soedan is nu helaas zo slecht dat er officieel sprake is van een hongersnood. Dit dreigt op korte termijn ook te gebeuren in Nigeria, Somalië en Jemen. Door de verwachte aanhoudende droogte en de daardoor mislukte oogsten, kunnen miljoenen mensen sterven van de honger. Het is dus geen bodemloze put, maar een lege put. Samen kunnen wij de mensen helpen totdat de regen weer komt.

Reden 2: Het geld wordt niet goed besteed.

Giro555 is opgezet om samen de krachten te bundelen en zo effectief mogelijk geld te werven voor een ernstige ramp. We maken minimale kosten voor de wervingscampagne zelf. Veel wordt gratis gedaan door de betrokken partijen. Minimaal 90% van de opbrengsten wordt gebruikt voor noodhulp, met name voor voedsel, medische hulp en schoon drinkwater.

De elf organisaties achter Giro555 voldoen aan strenge eisen. Zij rapporteren aan Giro555 over de noodhulp die ze verlenen met het geld dat ze hebben ontvangen. In het actieoverzicht vind je rapportages waarin je precies kunt zien hoe het geld is besteed en hoeveel mensen er zijn geholpen.

Reden 3: Ik kan nu wel geld voor voedsel geven, maar de oorzaak wordt niet aangepakt.

Als mensen in nood zijn, moeten we ze helpen. Vandaar dat er noodhulp wordt geboden. Maar het is inderdaad ook belangrijk om inwoners van kwetsbare gebieden voor te bereiden op nieuwe crises, zodat er bij zulke extreme omstandigheden minder slachtoffers vallen. Dat doen we onder andere door mee te werken aan economische ontwikkeling en verbetering van de landbouw. Bijvoorbeeld door het verstrekken van zaden die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Met jouw donatie helpen we dus de mensen die nu in levensgevaar verkeren, maar werken we ook aan een structurele oplossing.

Reden 4: Ik heb zelf geen geld.

We snappen heel goed dat iedereen een andere portemonnee heeft. Je kunt ook proberen om zoveel mogelijk geld te verzamelen door een actie te starten. Denk aan taarten bakken, om te verkopen aan je vrienden en familie, een (sportieve) uitdaging aangaan en je hiervoor laten sponsoren of in plaats van een cadeautje een donatie vragen op je verjaardagsfeestje. Je actie kun je aanmelden op de ‘Kom in actie’-pagina’ van Giro555. Naast donaties zijn we ook ontzettend blij als je ons steunt door onze berichten op facebook en twitter te delen.

Reden 5: De regeringen zijn corrupt dus het geld verdwijnt in hun zakken.

Het is helaas de realiteit dat hulporganisaties worden geconfronteerd met corruptie. We doen er uiteraard alles aan om dat te voorkomen. Zo worden de donaties via lokale kantoren besteed aan projecten en gaat het geld niet direct naar de overheid. In het verleden is het helaas wel eens voorgekomen dat voedsel en andere hulpgoederen misbruikt werden door strijdende partijen in conflictgebieden. Maar als dit gebeurt kunnen we niet de slachtoffers, voor wie die hulp bedoeld is, straffen door hen verder te negeren. Honderdduizenden mensen in Zuid-Soedan zijn op de vlucht. 3,6 miljoen mensen weten niet of ze morgen nog te eten hebben. In een aantal gebieden is officieel een hongersnood uitgeroepen. Niet helpen is geen optie.

Reden 6: Ik stuur liever een voedselpakket dan dat ik geld doneer.

We snappen dat je dat wil, maar dat kan helaas niet. Het inzamelen en vervoeren van goederen is duur en de ingezamelde goederen sluiten niet altijd aan op de lokale behoeften. Wij kopen zoveel mogelijk lokaal in. Zo sluiten we goed aan op de behoefte van de mensen daar en stimuleren we de lokale economie en besparen op transportkosten. Een mooi voorbeeld is de Plumpy’Nut. Dit is een pindapasta vol levensreddende voedingsstoffen die veel ondervoede kinderen krijgen. Deze pasta wordt vooral geproduceerd in landen waar ondervoeding veel voorkomt. Met deze pindapasta helpen we dus niet alleen de kinderen, maar ook de economie van deze kwetsbare landen.

Bron artikel: Giro555

NPO Radio 2 in actie voor slachtoffers hongersnood
Woensdag 29 maart van 06.00 tot 24.00 uur
Vanuit Beeld & Geluid, Hilversum
Help nu! Geef voor Giro555
#NPORadio2 #Giro555

Ster advertentie
Ster advertentie