Programma

Maarten van Roozendaal overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten van Roozendaal overleden

Zanger, cabaretier en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal is op 1 juli j.l. op 51-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Ongeneeslijk ziek

Eerder dit jaar werd bekend dat Van Roozendaal ongeneeslijk ziek was. Sinds maart vorig jaar was hij te zien met zijn nieuwe solovoorstelling De Gemene Deler, maar in december begon hij zich ziek te voelen. Op advies van zijn artsen moest hij eind januari de rest van zijn tour, die tot eind deze maand zou duren, annuleren. Van Roozendaal overleed in het bijzijn van zijn familie.

Geen geheim

De zanger wilde zelf het liefst zo weinig mogelijk aandacht besteden aan zijn ziekte. ''We maken geen geheim van zijn ziekte'', vertelde Leonie Verhoeven van KIK Productions destijds. ''Maar we willen er ook niet veel aandacht aan schenken. Dat is de uitdrukkelijke wens van Maarten.''

Grote doorbraak

De grote doorbraak van de zanger kwam in 1994 toen hij de jury-en publieksprijs won van het Kleinkunst Festival. Sindsdien heeft hij zo’n 20 theaterprogramma’s geproduceerd. Naast theater combineerde Van Roozendaal zijn muzikale activiteiten met het werk achter de bar. Zo schreef hij muziek voor onder andere Teleac en Schooltelevisie, drumde hij in een punkband en speelde hij piano.

Toekomst in theater

Halverwege de jaren 90 realiseerde Van Roozendaal dat zijn toekomst in theater lag met zelfgeschreven liedjes. Hij werkte samen met bassiste Kim Soepnel voor zijn eerste twee avondvullende theaterprogramma’s: Nacht (1994-1996) en Adem uit (1996-1998). Halverwege Adem uit sluit Egon Kracht zich bij hem aan op de contrabas.

Terugkerende thema's

Van Roozendaal heeft sinds 2000 nog zo’n tien voorstellingen gemaakt met daarin, naast eigen geschreven nummers, teksten van zangers als Cornelis Vreeswijk en Bram Vermeuelen. Deze programma’s hadden vaak terugkerende thema’s als zijn leven, liefde, de dood en drank, en werden vaak omschreven als melancholisch of juist cynisch.

Poelifinario

Voor zijn voorstelling Barmhart werd Van Roozendaal in 2006 genomineerd voor een Poelifinario, een prijs die wordt gegeven aan het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Met de voorstelling Het wilde westen wint hij in 2008 de prijs echt. ''Hij lacht onze ontspoorde beschaving in het gezicht uit’’, was het oordeel van de jury.

Onderscheidingen

Deze onderscheidingen worden in 2011 aangevuld met de Dirk Witte-prijs, een oeuvreprijs voor iemand die minstens vijf jaar op de planken staat en zich heeft beziggehouden met liedjes op niveau. Van Roozendaal begint in maart 2012 met De gemene deler, die hij niet af zal kunnen maken. Zaterdag 6 april in het Lux Theater in Nijmegen zou de laatste voorstelling te zien zijn.

Foto: Govert de Roos

Ster advertentie
Ster advertentie