Programma

Clown biedt Soundgarden inspiratie voor Superunknown

  1. Nieuwschevron right
  2. Clown biedt Soundgarden inspiratie voor Superunknown

Soundgarden brengt op 8 maart 1994 het album Superunknown uit. Een clown biedt frontman Chris Cornell de juiste inspiratie voor de albumtitel.

Superklown

Cornell haalt de inspiratie voor Superunknown uit een Amerikaanse cartoonshow. Daarin komt de superklown voor. De Soundgarden-frontman vindt het bijzonder dat het woord met een k gespeld wordt en dat zet hem aan het denken. "Op een ochtend werd ik wakker met een kater. Ik zag de videoband met daarop "superklown" voor me liggen en ik dacht: dit moet ik zien. Ik wist niet wat het was. Er kwamen in mijn hoofd wel allemaal ideeën op wat het zou kunnen zijn", aldus Cornell. Dat levert hem de inspiratie op voor Superunknown.

Meningen

In een interview met CNN uit 1994 gaat Cornell in op alle reacties die het album op dat moment oplevert. "Ik hecht om eerlijk te zijn niet zoveel waarde aan de meningen van andere mensen", aldus de frontman. Bijzonder is dat Soundgarden in datzelfde jaar een optreden op het festival Woodstock afslaat. "Ik kan geen goede reden bedenken om er wel te spelen", vertelt Cornell tegen CNN. Bassist Ben Shepherd voegt daaraan toe: "Wij willen Soundgarden-shows doen en geen festival dingen."

Bekijk hieronder het hele fragment over Soundgarden in de uitzending van CNN:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lepels

'Spoonman' is de eerste single van het album die uitkomt. Het nummer gaat over Artis The Spoonman, die in de jaren '90 op straat in Seattle muziek maakt met lepels. Dat mag hij later ook in de studio doen voor de opnames van de track. Soundgarden brengt daarna 'Black Hole Sun' uit. Die single betekent de wereldwijde doorbraak. De band ontvangt in 1995 voor zowel 'Spoonman' als 'Black Hole Sun' een Grammy.

Bekijk hieronder de videoclip van de doorbraakplaat 'Black Hole Sun':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie