Programma

Waarom lopen oude mannen vaak met hun handen op de rug?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom lopen oude mannen vaak met hun handen op de rug?

Het is je misschien ooit opgevallen dat oudere mannen, veel meer dan vrouwen, met hun handen op de rug lopen. Luisteraar Carla vraagt zich af waar dit verschil vandaan komt en schakelt Bureau De Wilt in.

Emmely gaat op zoek naar het antwoord en komt terecht bij Denise Dechamps, oprichter van Body Language Academy. Dit opleidingsinstituut traint mensen in non-verbale communicatie, zowel bij jezelf als bij anderen.

Dienstplicht

Denise Dechamps: “We hebben te maken met twee componenten: 'oud' en 'man'. Het kan enerzijds verklaard worden doordat oude mannen last hebben van hun rug en hun armen gebruiken als ondersteuning. Maar dan zouden oude vrouwen dit net zoveel doen en die doen het minder. Dit is te herleiden aan het feit dat oudere mannen in hun jeugd waarschijnlijk in dienst hebben gezeten. De ‘handen op de rug’ is een houding die vaak wordt aangeleerd in veiligheidsberoepen of in dienst. Het is een zelfzekere houding die de voorkant van je lichaam niet beschermt en je frontale organen laat zien. Je handen zijn eigenlijk je gespreksinstrument en op deze manier zeg je dus 'ik sta niet open voor een diepgaand gesprek'. Dat past enorm bij veiligheidsberoepen. Ik denk dus dat oude mannen dit nog altijd doen omdat ze een lange periode in hun leven zo hebben gelopen."

Zorgverlenende beroepen

Zorgverlenende beroepen als verpleegsters en nonnen hebben juist hun handen voor hun lichaam. Luisteraar Bart vraagt zich af waarom. "Verpleegsters hebben een zorgend beroep met veel meer interactie. Het zou gek zijn als zij hun handen op de rug houden, aangezien ze veel met hun handen bezig zijn. Handen voor het lijf houden geeft een soort van openheid aan terwijl op de rug juist een vorm van autoriteit aangeeft. Dat past niet bij zorgverlenende beroepen", vertelt Denise.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hieronder:

Waarom lopen oude mannen altijd met hun handen op de rug?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie