Programma

Onno Hoes over stijgende huizenprijzen: 'De oplossing is meer bouwen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Onno Hoes over stijgende huizenprijzen: 'De oplossing is meer bouwen'

De huizenprijzen zijn in het laatste kwartaal flink gestegen. Gijs belt met Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM.

Makelaarsvereniging NVM heeft laten weten dat de gemiddelde verkoopprijs in Nederland in het derde kwartaal op 354.000 euro is uitgekomen. Dat is 11,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De sterkste stijging in twintig jaar tijd.

Gekkenhuis

Voorzitter Onno Hoes legt er meer over uit. "Ja aan de ene kant zou je denken dat mensen andere dingen aan hun hoofd hebben dan huizen kopen", vertelt Hoes. "Er zijn zo weinig huizen te koop op dit moment, dus ook al zijn er minder mensen die een huis willen kopen het toch een gekkenhuis is. Meer dan vijftig procent moet over de prijs bieden om de woning binnen te slepen."

'Te weinig gebouwd'

Amsterdam is de enige regio waar het aanbod van woningen is toegenomen, maar in de rest van Nederland is het volgens Hoes nog steeds gekkenhuis. "Het lastige is. Ze zijn er gewoon niet. De bestaande woning die koop wordt aangeboden is snel van hand en nieuwe woningen worden veel te weinig gebouwd", vertelt Hoes.

Waardoor worden de huizenprijzen bepaald? Wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd? Je hoort het hieronder:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie