Programma

Het laatste optreden van Nirvana in 1994

  1. Nieuwschevron right
  2. Het laatste optreden van Nirvana in 1994

De band onder leiding van Kurt Cobain speelt op 1 maart 1994 in terminal 1, op de luchthaven in München. Achteraf is dit hun laatste optreden ooit geweest.

De Duitse hoofdstad München is een van de vele plaatsen op de lijst van de Europese Nirvana-tour in 1994. Het lijkt een heel normaal optreden, totdat frontman Kurt Cobain na drie nummers last van zijn stem krijgt. De band breekt het optreden af. Cobain volgt het advies van de dokter op en neemt rust. Hij vlieg naar Rome om in een hotel bij te kunnen komen, maar ook daar gaat het mis. De zanger raakt op 4 maart in coma door het gebruik van een kalmeringsmiddel in combinatie met champagne. Kurt wordt de volgende dag wakker in het ziekenhuis.

Afkickkliniek

Nirvana besluit om de rest van de geplande optredens te annuleren. Cobain vliegt terug naar zijn woonplaats Seattle, waar het opnieuw misgaat. Zijn vrouw Courtney Love belt op 18 maart de politie met de mededeling dat haar man zicht heeft opgesloten en dreigt zelfmoord te plegen. De politie neemt Cobains wapens in beslag. Zijn volgende locatie is een afkickkliniek in Californië, maar daar heeft hij het na een paar dagen helemaal gehad. Cobain verlaat de kliniek en verdwijnt van de radar.

Afscheidsbrief

Zijn moeder maakt zich ernstige zorgen en besluit op 2 april om Cobain als vermist op te geven. Zes dagen later wordt hij dood gevonden in zijn huis in Seattle. De zanger heeft zichzelf door zijn hoofd geschoten. Hij laat een afscheidsbrief achter waarin hij schrijft al geruime tijd geen zin meer te hebben in het maken van muziek. "I don't have the passion anymore and so remember, it's better to burn out than to fadeaway", aldus Cobain in de brief.

Één van de nummers die Nirvana wél heeft kunnen spelen tijdens het laatste optreden is 'Drain You'. Het zijn de laatste momenten van Kurt Cobain op het podium en daarom extra bijzonder. Bekijk de beelden hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie