Programma

Wat gebeurt er als Trump weigert om het Witte Huis te verlaten?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er als Trump weigert om het Witte Huis te verlaten?

In Rinkeldekinkel belt Jeroen met USA-kenner Raimond Kranenburg, want veel luisteraars hebben na de overwinning van Joe Biden een hoop vragen over de Amerikaanse verkiezingen.

De bedoeling is dat president Donald Trump in januari 2021 vrijwillig uit het Witte Huis zal vertrekken, maar wat als hij het niet doet? "Dan wordt hij er op een gegeven moment door de United States Secret Service uitgezet", legt USA-kenner Raimond Kranenburg uit. "Het huis is niet van hem. Het huis is van het volk. Volgens de grondwet is hij vanaf 20 januari 2021 om 12 uur 's middags niet meer de bewoner van het huis, dus dan wordt hij eruit gezet."

Wat gebeurt er als Biden overlijdt tijdens zijn ambtsperiode?

"Automatisch wordt de vicepresident dan president", vertelt hij. Dit zou betekenen dat Kamala Harris dan president gaat worden. "Dan zouden we de eerste vrouwelijke president hebben", legt Kranenburg uit. Eerder liet Harris al weten in een overwinningsspeech als aankomend vicepresident: "Vrouwen die gevochten hebben voor gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid voor iedereen. Inclusief de zwarte vrouwen die te vaak over het hoofd worden gezien, maar die zo vaak bewijzen dat ze de ruggengraat van onze democratie vormen. Ik sta op hun schouders."

Hoe groot is de kans dat Trump de rechtzaken gaat winnen en president blijft?

Luisteraar Amber stelt deze prangende vraag en gelukkig heeft Kranenburg het antwoord: "Deze kans is niet heel erg groot. Er zijn heel veel verschillende plekken waar hij dan rechtzaken moet aanspannen. Hij heeft het heel druk en hij moet er een aantal van winnen. Ook is er geen bewijs van alle aantijgingen die hij de wereld inbrengt. Er is op dit moment niks bekendgemaakt van fraude."

Heeft Joe Biden nu al macht?

Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten, maar dit zal pas op 20 januari officieel gemaakt worden wanneer hij de officiële eed aflegt bij het Capitool in Washington DC. Krijgt hij in de tussentijd wel al macht? "Nee eigenlijk niet. Hij heeft geen macht", vertelt Kranenburg. "Hij is wel aan het voorbereiden, want op 20 januari om 12 uur 's middags is hij president. Hij moet dan wel dingen geregeld te hebben om gelijk te beginnen."

Luisteraar Pieter vraagt zich af waarom de media bekendmaken wie de winnaar is en waarom het niet vanuit de overheid wordt gedaan. Je hoort het antwoord hieronder:

Rinkeldekinkel

Je hoort Rinkeldekinkel elke zaterdag en zondag van 07:00 tot 10:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie