Programma

Waarom over een behandeling voor corona niet wordt gesproken

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom over een behandeling voor corona niet wordt gesproken

Jan-Willem vroeg zich af waarom er alleen gefocust wordt op een vaccin tegen corona en je nooit iets hoort over een genezende behandeling. Luisteraar Corette, viroloog bij het UMCG, stuurde een appje om het haarfijn uit te leggen.

Voordat Jan-Willem en Jeroen met Corette in de stof duiken, wil Jeroen eerst het verschil tussen een vaccin en een behandeling duidelijk maken voor de luisteraars: "Een vaccin is dat je het niet krijgt en met een behandeling kan je het weghalen." Volgens Corette werkt een vaccin als volgt: "Je krijgt een kleine dosis van een milde vorm van de ziekte, waardoor je niet ziek wordt als je het virus zelf tegenkomt. Je hebt een immuniteit geactiveerd en daardoor word je er niet meer ziek van."

Hoop op vaccin

In het huidige beleid is de hoop gevestigd op een vaccin. Tot dat er is, kunnen we niet terug naar het 'normaal'. Andere ziektes zijn met een behandeling te verzachten. Waarom kan dit niet bij corona? Volgens Corette is er te weinig tijd om corona te behandelen, omdat de cellen zich te snel ontwikkelen. "Je kan wel een virusremmer maken, maar een virus deelt zich maar een paar dagen. Dan valt zo'n cel uit elkaar en gaat kapot. Die verliest zijn functie en daar krijg je de klachten van. Als je een virus echt wil remmen, moet je al iemand behandelen voordat hij klachten heeft."

Niet iedereen behandelen

Ongeveer één op de honderd mensen die het coronavirus krijgt, overlijdt eraan. "Je wil eigenlijk de mensen die een hogere kans hebben op overlijden eruit halen en behandelen", zegt Corette. "Als je een behandeling hebt, dan zijn die mensen het meest aantrekkelijk. Het is zonde om honderd mensen te behandelen die daar geen baat bij hebben."

Hoe staat het ervoor met de vaccinaties? Je hoort het hieronder.

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Pixabay

Ster advertentie
Ster advertentie