Programma
KRO-NCRV

Wrecking Crew-bassist Carol Kaye speelde op meer dan 10.000 nummers

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Wrecking Crew-bassist Carol Kaye speelde op meer dan 10.000 nummers

Met een absolute karrenvracht aan opnames is Carol Kaye een van de hoogst aangeschreven bassisten uit de geschiedenis van de popmuziek. Reden genoeg voor een ode in De Gouden Snaar!

De kans dat je nog nooit een nummer met Carol Kaye gehoord hebt, is haast microscopisch klein. De Amerikaanse bassist speelde in een imposante lijst aan hits, van River Deep, Mountain High tot God Only Knows en Across 110th Street.

Carol Kaye is geboren op 24 maart 1935 in de stad Everett, Washington. Binnen de familie wordt Carol omringd door muziek. Haar vader speelde trombone in een Big Band en haar moeder speelde ook muziek als een professional. De liefde voor muziek komt dus niet zomaar op haar pad terecht. Op haar dertiende kreeg ze van haar moeder een gitaar en daar begon haar liefde voor muziek maken in het algemeen, en het spelen van jazz in het bijzonder.

In de tweede helft van de jaren ’50 speelt Kaye in verschillende jazzclubs in Los Angeles. Ze kreeg al snel als gitarist sessiewerk aangeboden en komt er ook achter dat ze hiermee flink wat geld kan verdienen, een stuk meer dan voor haar optredens in de clubs. Tijdens haar sessiewerk kwam ze bij de groep sessiemuzikanten terecht die bekendstond als The Wrecking Crew, die in de jaren '60 en '70 te horen was op honderden hits.

De legendarische vervanger

1963 was het jaar waarin Carol Kaye een baslegende werd. Ze moest ineens naar de studio komen, omdat een bassist niet was komen opdagen. De studio dacht meteen aan Kaye als vervanger, omdat de studio in haar talent geloofde. Carol pakte voor het eerst in haar leven een basgitaar op en voelde zich meteen op haar plek. Ze speelde de sterren van de hemel en wist meteen dat de bas veel beter bij haar stijl paste. “That was more fun", verklaarde ze.

Na dat moment werd Carol Kaye de meest gevraagde bassist van de westkust van Amerika. Ze heeft op meer dan 10.000 opnames gespeeld, onder andere van The Beach Boys.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Light, camera, music!

Ze was een vaste aanwezigheid in de hitlijsten, maar toch besloot Carol zich te focussen op een andere muziektak: soundtracks. Ze heeft onder andere muziek gemaakt voor M*A*S*H, The Addams Family, Forrest Gump, The Pursuit of Happyness en Mission Impossible.

Bekijk hieronder hoe Emmely de Wilt een ode aan Carol Kaye brengt in De Gouden Snaar:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie