Programma

Varkensfluisteraar Kees heeft oplossing voor het stikstofprobleem

  1. Nieuwschevron right
  2. Varkensfluisteraar Kees heeft oplossing voor het stikstofprobleem

Varkensfluisteraar Kees Scheepens denkt een oplossing te hebben voor het stikstofprobleem: Maak de varkens zindelijk!

Weinig mensen zullen ooit gehoord hebben van een varkensfluisteraar, maar Kees Scheepens is er toch echt één. Hij geeft aan dat hij een oplossing heeft voor een groot deel van het stikstofprobleem. Hij is namelijk al zeven jaar bezig om varkens zindelijk te maken. "Een varken is van nature al zindelijk, eigenlijk zindelijker dan mensenbaby's", aldus Scheepens. Wanneer het op de juiste plek urineren beloond wordt komt poep en plas niet meer bij elkaar, waardoor er ook geen ammoniak ontstaat.

Citroenbonbons

De varkens worden beloond met citroenbonbons. "Die koop je gewoon bij de snoepwinkel. Ik heb iets gekozen wat varkens van nature heel lekker vinden. Dat zijn combinaties van zoet en zuur. Een citroenbonbon is daar bij uitstek een voorbeeld van", aldus de varkensfluisteraar. Kees Scheepens is op dit moment zelfs zo ver dat hij niet meer zelf bij zijn varkens hoeft te zijn om ze citroenbonbons te geven, maar hij heeft hier een geautomatiseerd systeem voor ontwikkeld.

Ammoniak- of stikstofprobleem?

Tóch is de minister nog niet op bezoek geweest vertelt de varkensfluisteraar: "De minister is van harte welkom om hier te komen kijken. Die minister zal er 'in de grapevine' wel van gehoord hebben, maar die ziet stikstof natuurlijk als een groot probleem. Dat terwijl ik denk dat wij juist in de landbouw die stikstof heel hard nodig hebben om onze gewassen te laten groeien. Je moet het dan alleen niet in ammoniak laten vervluchtigen. Dan zit het in de lucht en kun je het niet meer in de bodem brengen."

Werkt het ook bij koeien?

Helaas zijn niet alle dieren zo slim als varkens. Koeien zijn van nature namelijk niet zindelijk. "Ik weet dat er een boer bezig is om het bij koeien te proberen, maar ik ben nog niet bij hem op bezoek geweest dus ik weet niet of het werkt", aldus Scheepens. Het volledige stikstofprobleem is dus niet direct opgelost, maar mochten alle varkens zindelijk worden dan komen we in ieder geval een eind!

Beluister het hele fragment hieronder:

Varkens zindelijk maken als oplossing voor het stikstofprobleem?

WOUT2DAY

Je hoort Wout2day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie