Programma

Zanger Sex Pistols stal naam van Jan Rot

  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Sex Pistols stal naam van Jan Rot

Vertaler en theatermaker Jan Rot vertelt aan Gijs Staverman dat de zanger van Sex Pistols zijn naam gepikt heeft.

Rattig jongetje

De Sex Pistols-frontman heet eigenlijk John Lydon, maar de punker nam in 1976 de naam Johnny Rotten aan. Volgens Jan Rot was hij de inspiratie voor zijn artiestennaam. "Ik was in Londen met mijn ouders", vertelt hij over een vakantie, midden jaren 70. "Ik was in de Marquee Club, zonder mijn ouders, en daar zag ik een rattig jongetje."

"Fucking great!"

"Do you have something to smoke?", vroeg de jongen aan Jan Rot. "Ik raakte met hem aan de praat. Hij heette John en ik vertelde hem dat als je mijn naam naar het Engels vertaald, ik John Rotten heet." Die jongen, de latere Sex Pistols-zanger John Lydon, vond dat blijkbaar erg geestig. "That’s a fucking great name!"

Popgeschiedenis

In 1977 zag Jan Rot een tv-optreden van Sex Pistols en was hij verbaasd om die Britse jongen als zanger te zien, die zich inmiddels de artiestennaam Johnny Rotten had aangemeten. Tijdens een optreden in Groningen herinnerde Rot de punker aan het voorval."You stole my name!", grapte Rot. "Ik had zelfs mijn paspoort bij me." Johnny Rotten was het schijnbaar vergeten. "Mijn naam had popgeschiedenis geschreven, dus ik vond het allang best!"

Chez Brood

Jan Rot was bij Gijs 2.0 te gast om te komen praten over zijn nieuwe voorstelling, Chez Brood. In de theaterproductie komt zijn liefde voor Herman Brood naar voren, met acteurs die in de huid kruipen van Brood, Bart Chabot en Jules Deelder. Ook vertelt Rot dat hij uitgerekend in Groningen was gaan studeren omdat Herman Brood daar avond aan avond optrad in het kroegencircuit.

Ster advertentie
Ster advertentie