Programma

Duizenden mastertapes in rook op door brand Universal

  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden mastertapes in rook op door brand Universal

Bij een brand in 2008 in de Universal Studios Hollywood is veel meer muziek verloren gegaan dan eerder werd bekendgemaakt.

De studio beweerde destijds dat er vooral filmmateriaal verloren was gegaan, maar dit klopt toch niet helemaal. Uit onderzoek van The New York Times blijkt dat onder meer masteropnames van B.B. King, Elton John, Nirvana, Al Green en Tupac Shakur verloren zijn gegaan.

'De grootste ramp in de geschiedenis van de muziekindustrie'

Volgens de krant gaat het in totaal om maar liefst 500.000 opnames. Tevens zouden originele onbewerkte opnames van Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington en Ella Fitzgerald zijn verwoest. Het gaat daarbij ook om opnames die nooit werden gepubliceerd. De studio benadrukte eerder dat er geen oorspronkelijk materiaal was vernietigd. The New York Times noemt het 'de grootste ramp in de geschiedenis van de muziekindustrie'.

1 juni 2008

Op 1 juni 2008 ontstond vroeg in de ochtend een brand in de Universal Studios in Hollywood. Een paar uur daarvoor hadden medewerkers gasbranders gebruikt om een dak in de studio te repareren en volgens de regels wachtten ze met het pand verlaten tot de dakbedekking was afgekoeld. Ondanks het volgen van het protocol brak er brand uit in de studio. Honderden brandweerlieden zijn uren bezig om de brand te blussen, maar helaas bereikt de vlammenzee alsnog de kluis vol met video-opnames en duizenden masteropnames.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie