Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Hans van der Lubbe van De Dijk

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Hans van der Lubbe van De Dijk

Deze week gaat het in De Gouden Snaar over Hans van der Lubbe van De Dijk!

Hans van der Lubbe wordt in 1952 geboren in Amsterdam en na een jaar krijgt hij er een broertje bij: Huub. Hans is al heel vroeg in de ban van muziek en met name de soul van Stax Records in Memphis. "Hij besluit zelf een gitaar te bouwen van een oude gitaarhals en een plank, maar de lokale muziekwinkel heeft alleen maar baselementen. Uiteindelijk wordt het dus een basgitaar", vertelt Emmely in Het Oor Wil Ook Wat.

Bandje in de kerk

Niet lang daarna is de plaatselijke kerk op zoek naar een bandje, want de andere band heeft afgezegd vanwege opnames voor een singletje met de titel Little Green Bag... Zo belandt Hans in zijn eerste band en ze repeteren druk in de kerk. Uit dit kerkgenootschap groeit één van de grootst Nederlandstalige groepen ooit. Eerst onder de titel Stampei met broertje Huub op zang:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Stampei is een beetje funky en een beetje soul. De ingrediënten voor De Dijk zijn in overvloed aanwezig en het duurt niet heel lang voordat Stampei verandert in De Dijk", vertelt Emmely. "Dat is eigenlijk een groovemachine die de Nederlandse podia vakkundig platwalst." In juni 2022 maakte zanger Huub van der Lubbe bekend te stoppen met De Dijk. Het is wat hem betreft tijd voor iets nieuws. Nu het nog kan. Eind 2022 werd De Dijk opgeheven.

Luister hieronder De Gouden Snaar terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie