Programma

Wordt er in het vliegtuig anderhalve meter afstand gehouden?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt er in het vliegtuig anderhalve meter afstand gehouden?

Gister kwam voor veel popelende vakantiegangers het verlossende woord: we mogen weer. Verschillende maatschappijen vliegen vanaf deze of volgende maand naar verschillende bestemmingen in Europa.

Is afstand houden in een vliegtuig überhaupt mogelijk? Volgens luchtvaartjournalist Yteke de Jong is dat eigenlijk niet te doen. Jan-Willem en Jeroen bellen haar op om te vragen hoe het nieuwe vliegen eruit gaat zien. "Je moet afstand houden, je bagage inchecken en zo weinig mogelijk meenemen in de cabine. Personeel zal mondkapjes en handschoenen dragen en je moet ook zelf een mondkapje op. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet je gelijk je eten pakken, of je krijgt helemaal geen eten", vertelt Yteke. Ook laat ze weten dat op sommige bestemmingen je temperatuur wordt gemeten bij aankomst.

Afstand houden

Maar hoe zit dat met die afstand? Over het algemeen zijn vliegtuigcabines niet groot genoeg om anderhalve meter afstand van je medepassasgiers te nemen. Is dat wel veilig? Yteke: "Premier Rutte heeft gezegd dat het in het vliegtuig onontkoombaar is. De sector zegt 'we proberen het wel', maar we zien op social media foto’s van volle vliegtuigen." Het blijft een beetje schipperen volgens Yteke, maar met minder passagiers vliegen is volgens haar ook geen optie: "Dan worden de tickets onbetaalbaar."

Waarom wordt afstand in een vliegtuig niet bewaard en in het theater wel? De Jong legt uit:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur met Jan-Willem Start Op! op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie