Programma
BNNVARA

Maakt de CD een comeback?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Maakt de CD een comeback?

De verkoop van CD's is aan het stijgen. Betekent dit de comeback van de compact disc? Giel spreekt met Esther Lutgendorff, muziekliefhebber en mede-eigenaar van platenzaak Velvet in Amsterdam, die denkt van wel!

Muziek is een stukje van je identiteit. Het speelt een rol in je ontwikkeling en kan omschrijven wie je bent. Steeds meer mensen willen die identiteit ook vast kunnen houden. Dat blijkt wel uit het nieuws dat de verkoop van CD's voor het eerst sinds 2004 is gestegen. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf MRC Data.

Grondstoffen

Mede-eigenaar van Platenzaak Velvet Esther Lutgendorff vertelt dat door de schaarste van grondstoffen de prijzen van LP's keihard omhoog schieten. De gemiddelde prijs is binnen tien jaar van 25 euro naar 35 tot 40 euro gestegen. Hierdoor wordt het voor jongeren veel aantrekkelijker om een cd te kopen, omdat die makkelijk te maken zijn en niet zo extreem duur zijn.

CD's bewaren

Veel mensen hebben thuis nog een kast vol cd's die zij door de jaren heen hebben verzameld. Als je voor die kast staat vraag je je misschien af: wat moet ik met al die cd's? "Net zoals bij LP's kunnen er singles en cd's tussen zitten die super waardevol zijn," vertelt Esther. Zo kwam Esther zelf een single van Manic Street Preachers tegen die inmiddels voor 25 euro verkocht wordt. En dat is niet niks! "Hou die cd's dus nog even in je collectie, want anders krijg je er later spijt van."

Vraag en aanbod

Giel, die net zijn gigantische cd collectie aan het opschonen is, vraagt zich af of hij wel de goeie keuze heeft gemaakt. Esther ontkracht die vraag door te vertellen dat het aanbod nog zó groot is, dat de prijzen voorlopig nog niet omhoog zullen gaan. Wel zal het een stuk aantrekkelijker worden voor jongeren om cd's te gaan kopen door het gevarieerde aanbod en de goedkope prijzen.

Gaat de cd het winnen van de cassette? Bekijk het fragment hieronder.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie