Programma

Nederlandse Songfestivalinzending wordt authentiek en onderscheidend

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Songfestivalinzending wordt authentiek en onderscheidend

Songfestivalkenner Cornald Maas is te gast bij Carolien en het gesprek ging natuurlijk snel over het aankomende Songfestival in Rotterdam. Wat kan hij al vertellen over onze inzending in 2020?

Na het succes van Duncan Laurence met 'Arcade' is de druk hoger dan ooit om met een goede opvolger te komen. De richting die een aantal jaar geleden werd ingezet zal dan ook niet veranderd worden.

'Arcade' in Schotland

Bij 'Arcade' wist Cornald Maas het gelijk: "Ik was in Schotland met vrienden op vakantie. Toen stuurde Ilse DeLange mij het nummer. Ik luisterde dat, gezeten op de achterbank van de auto met een koptelefoon op. Buiten was het grauw weer, een beetje mistig. Veel water, wolken die voorbij woeien. Heuvelachtig landschap van dat prachtige Schotland. En toen hoorde ik 'Arcade'", aldus Maas. "Vanaf de allereerste tel dacht ik: 'Dit is zo'n briljant nummer'. Het raakte mij zó erg. Dit moet het worden."

Quote

Het raakte mij zó erg. Dit moet het worden

Cornald Maas over 'Arcade'

Music First

Vorig jaar werd er met 'Arcade' voor gekozen om eerst een song te kiezen en er daarna een artiest bij te zoeken. Dit wordt 'Music First' genoemd. "Dat blijft ook de leidraad voor het komende jaar. Dat hoeft niet te betekenen dat het weer een ballad wordt, maar we gaan wel weer voor authenticiteit, onderscheidend en urgent. Precies waarmee Nederland zich nu op de kaart heeft gezet en waarmee Nederland ook gidsend is voor andere landen", vertelt Maas.

'Heb je onder een steen gelegen?'

Ook is dit jaar, net als vorig jaar, iedereen vrij om zijn nummer in te sturen. "Er worden allerlei songs ingestuurd. We hebben geen actieve oproep gedaan", vertelt Maas. "Daar zitten soms hele 'oke' liedjes bij en middelmatige liedjes. Ook liedjes waarvan je denkt: 'Heb je onder een steen gelegen en heb je het Songfestival soms niet gevolgd de afgelopen jaren?'"

Ook geeft Maas aan dat er erg veel tijd in de selectieprocedure zit. Soms voelt het zelfs als een extra baan. Er wordt sinds een aantal jaren namelijk voor gekozen om voor kwaliteit te gaan en voor mensen die al een reputatie hebben. "Je moet contact houden met mensen uit de muziekindustrie om dingen echt mogelijk te maken. Zoals dat Ilse DeLange een zeer bepalende rol heeft gespeeld bij Duncan Laurence, en hem ook heeft aangeraden aan ons. Zo worden er ook gesprekken gevoerd met artiesten, concreet", aldus de Songfestivalkenner.

Hereniging Waylon en Ilse DeLange?

Verder in het gesprek vertelt Cornald nog over zijn rol als creatief adviseur van het Songfestival van aankomend jaar en vertelt hij nog over een eventuele hernieuwde samenwerking tussen Waylon en Ilse DeLange. Ziet hij hier iets in? Beluister het volledige fragment hieronder:

'T Wordt Nu Laat

'T Wordt Nu Laat hoor je iedere werkdag tussen 00:00 en 02:00. Dj's van deze late-latenight talkshow zijn afwisselend Carolien Borgers en Toine van Peperstraten.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie