Programma

Het verhaal van Mahdi in Somalië

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van Mahdi in Somalië

Twintig miljoen mensen zijn in hongersnood of lopen risico daarop. Dit is het verhaal van één van hen.

Komende woensdag 29 maart voeren we de hele dag actie voor Giro 555: Twintig miljoen mensen zijn in hongersnood in Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan, Somalië en Jemen. In de aanloop naar woensdag willen we je het verhaal van de rampen vertellen. Mahdi's verhaal werd opgetekend door de Samenwerkende Hulporganisaties. Geven kan nu.

Mahdi (65)

“Gisteravond heb ik mijn 16-jarige zoon om zeven uur begraven”, zeg de 65-jarige Mahdi Abi Adan. Hij zucht diep. “Mijn zoon had diabetes. Hij had gevarieerde en gezonde voeding en medicijnen nodig, maar ik had het geld niet om dat voor hem te kunnen kopen”, zegt hij verslagen.

In zijn dorp was geen kliniek, dus de enige optie was om zijn steeds zieker wordende zoon naar het ziekenhuis in Hargeisa te brengen. Hij leende geld om de ambulance te kunnen betalen, maar het was al te laat. Zijn zoon overleed in het ziekenhuis. “Het doet me pijn om over hem te praten”, zegt Mahdi en legt zijn hoofd in zijn handen.

Mislukte oogsten

“Hij was zo’n aardige en levendige jongen en nu ben ik hem van de ene op de andere dag kwijt. Het was zo frustrerend. Ik kon niets doen.” Door het uitblijven van de regen zijn de oogsten van Mahdi keer op keer mislukt. Ook zijn zwaar vermagerde vee is zo goed als niets meer waard. Inmiddels zijn al zijn reserves op.

Quote

Ik hoop dat dit interview helpt om andere ouders dit lot te besparen.

Mahdi Abi Adan

Machteloos

Op dit moment is zijn dochter ook ziek. Hij vreest voor haar hetzelfde lot als zijn zoon; de dood, als er niets gaat veranderen. Na ons gesprek blijf hij somber voor zich uit kijken. Ik voel me machteloos en weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Hij zegt te hopen dat dit interview gaat helpen om andere ouders dit afschuwelijke lot te besparen en bedankt me voor mijn komst.

HELP SLACHTOFFERS HONGERSNOOD

Red levens. Geef voor eten.

NPO Radio 2 in actie voor slachtoffers hongersnood
Woensdag 29 maart van 06.00 tot 24.00 uur
Vanuit Beeld & Geluid, Hilversum
Help nu! Geef voor Giro555
#NPORadio2 #Giro555

Ster advertentie
Ster advertentie