Programma

Luisteraar Ronnie besteedt uren aan bijwerken van de Top 2000 Wikipediapagina

  1. Nieuwschevron right
  2. Luisteraar Ronnie besteedt uren aan bijwerken van de Top 2000 Wikipediapagina

Luisteraar Ronnie is er altijd als de kippen bij om de Wikipediapagina van de Top 2000 bij te werken. In Jan-Willem Start Op! legt hij uit waarom hij hier zoveel tijd aan besteedt.

Gisteren werd de volledige Top 2000 bekendgemaakt en binnen een mum van tijd was ook de Wikipediapagina van de Top 2000 bijgewerkt. Jan-Willem en Jeroen hebben even onderzocht wie dit ieder jaar voor elkaar krijgt en ze kwamen uit bij luisteraar Ronnie.

Een hele klus

Ronnie weet wel hoe hij een nachtje moet doorhalen. Hij heeft namelijk tot tien voor zes vanochtend gewerkt aan het updaten van de Wikipediapagina's. Zowel de pagina van Top 2000 als de pagina's van de nummers. "Ik heb me vannacht op die grote lijst gestort, maar er zijn nog anderen", vertelt hij. Hoeveel er nog meer meewerken aan het updaten van de pagina's, weet hij niet. Jan-Willem vraagt zich af hoe het updaten van zo'n grote lijst werkt op Wikipedia. Ronnie legt uit hoe hij bijvoorbeeld I Still Haven't Found What I'm Looking For van U2 bijwerkt. "Ik moet naar de pagina van U2. Daarin staat een tabel van alle nummers die zij in de Top 2000 hebben staan. Dan moet de notering er natuurlijk bij gezocht worden", aldus Ronnie. Vervolgens moet ook de pagina van het nummer nog worden aangepast. Een hele klus dus.

Al tien jaar

Maar wat is de reden dat Ronnie zoveel tijd steekt in het updaten van de Wikipediapagina's? Hij krijgt er niet voor betaald. "Alles wat op Wikipedia gebeurt is vrijwilligerswerk. Het zijn allemaal mensen die hun eigen tijd erin steken om het mooier te maken", legt hij uit. Hij vindt het simpelweg mooi om informatie te delen met anderen. "De lijst zijn we tegengekomen en die loop ik nu al tien jaar bij te werken", aldus Ronnie.

Het is een heel werk, dat is duidelijk. En het blijft niet bij de tweeduizend nummers uit de lijst van dit jaar, want er zijn ook nummers die verdwijnen. Benieuwd hoeveel ze in totaal moeten bijwerken op Wikipedia? Luister hieronder naar het hele fragment:

Video niet beschikbaar

Luister de NPO Radio 2 Top 2000

Jouw Top 2000 Thuiscafé is van 25 t/m 31 december dag en nacht geopend! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: Nathan Reinds

Ster advertentie
Ster advertentie