Programma
BNNVARA

René Nouta loopt de Elfstedenwandeltocht: 'Je moet het helemaal zelf doen'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. René Nouta loopt de Elfstedenwandeltocht: 'Je moet het helemaal zelf doen'

In Friesland is op dit moment de Elfstedenwandeltocht in volle gang. Rene Nouta is een van de dappere wandelaars en staat op het punt de derde dag van de in totaal vijf wandeldagen in te gaan.

De zon schijnt, het is droog, een ideale dag om het weekend in te luiden met een vrijdagmiddagborrel, barbecue of andere ontspannende bezigheid. Maar René Nouta heeft vandaag maar één doel voor ogen: "De finish weer halen."

Gisteren liep hij van Workum naar Franeker en vandaag is die laatste plaats het startpunt voor een wandeling van 45 kilometer naar Dokkum, een wandeltocht die niet voor iedereen is weggelegd. "Eerder vond ik dit een hele zware", vertelt René. "Maar tot nu toe gaat het me prima af, dus ik ga er wel positief in."

Het kruisje

De finish, dat is het doel. Maar uiteindelijk hoopt de fanatieke wandelaar toch vooral dat felbegeerde kruisje binnen te halen. "Het lullige is: als je 1 dag meeloopt krijg je een heel groot kruisje. Loop je 5 dagen, dan krijg je een kruisje van 1 centimeter." Een domper. Toch gaat het voor René niet om de grootte, maar om het idee erachter: "Het is gewoon zo gaaf als je hem hebt."

5 dagen, waarvan de eerste dag 50 kilometer gelopen wordt, de drie daaropvolgende dagen 45 kilometer en de laatste dag is "relatief eenvoudig" met 28 kilometer. De Elfstedenwandeltocht is duidelijk nog een tandje zwaarder dan de Nijmeegse Vierdaagse, maar geniet toch minder bekendheid. En dat betekent ook dat er langs de route minder toeschouwers staan die de wandelaars over de streep juichen. "700, 800 lopers heb je", vertelt René. "Het eerste uur loop je bij elkaar en dan trekt dat uit elkaar. Het kan zijn dat je aan het eind van de dag voor je uit niks hebt en achter je ook niks. Je moet het echt helemaal zelf doen.”

'Blokje om'

Misschien denk je nu dat de wandelaars het meeste afzien in die laatste 5 á 10 kilometer, maar René kijkt vooral op tegen de uren ná het stappen. "Het moeilijkste moment is als je ‘s avonds thuiskomt, als je voor de bank zit te eten, om dan weer op gang te komen. Op het moment dat je straks weer een kwartiertje loopt, dan gaat het wel weer."

Zondag kan René genieten van zijn welverdiende rust. Maar de wandelschoenen kunnen nog niet de kast in. "Ik ga bijkomen en misschien een kort blokje om, om de spiertjes af te bouwen."

Luister hier het gesprek terug:

Luisteraar Rene helemaal klaar voor dag twee van Elfstedenwandeltocht

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie