Programma

Het is Zitloze Werkdag: zo blijf je fit tijdens het thuiswerken!

  1. Nieuwschevron right
  2. Het is Zitloze Werkdag: zo blijf je fit tijdens het thuiswerken!

Het is vandaag Zitloze Werkdag. En dit initiatief is, hoe ironisch dat ook klinkt, verzonnen door paralympische rolstoelbasketballers. Júist omdat zij weten hoe het is om altijd te zitten (en dus ook hoe je fit blijft.)

De gemiddelde Nederlander zit 7,5 uur per dag en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het initiatief voor de Zitloze Werkdag is bedacht om mensen 25 procent van de werktijd te laten bewegen. Kimberley belt in 't Wordt Nu Laat met Bewegingscoach Marjan Schijf die een aantal tips heeft om makkelijk staande te blijven.

Stretchen onder de douche

De eerste tip van Marjan is er waarschijnlijk eentje die je gelijk kan afstrepen van de lijst, namelijk de dag beginnen met een douche. In plaats van het leven overdenken, is het nu alleen de bedoeling dat je in beweging komt. "Terwijl de douche klettert, maak ik lekker wat kniebuigingen", vertelt Marjan. "Ik sta eens op mijn tenen en hakken, doe wat evenwichtsoefeningen. Zo stimuleer je alles." Top dat af met een gezond ontbijtje zonder suikers en de perfecte basis voor een beweeglijke dag is volgens Marjan een feit.

Ga voor die 10.000 stappen

Natuurlijk moeten er ook stappen gezet worden. "5.000 stappen per dag heb je nodig voor je gezondheid. Als je iets aan je conditie wil doen, is 10.000 stappen per dag een pré". Die 10.000 stappen lijken soms mijlenver, hoe gaat dit toch lukken? "Ik heb mijn werkkamer boven en mijn koffiezetapparaat beneden. Ik ga iedere keer twee keer de trap op en af, voordat ik koffie zet." Ook lopend telefoneren is een makkelijke manier om aan de stappen te komen. "Loop ook eens sneller dan normaal, pas je snelheid aan en neem een rugzak mee naar de supermarkt voor wat extra gewicht."

Maar dat is nog niet alles, luister het fragment hieronder terug voor nog meer tips:

't Wordt Nu Laat

Je hoort 't Wordt Nu Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 00.00 en 02.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie