Programma

Leo: 'Ik herken conflict tussen geloofsleven en wat je mooi vindt qua muziek'

  1. Nieuwschevron right
  2. Leo: 'Ik herken conflict tussen geloofsleven en wat je mooi vindt qua muziek'

In de vierde aflevering van Rock My Soul wil Rogier beter begrijpen waarom er door gelovigen vaak een verband werd gelegd tussen popmuziek en de duivel.

In deze aflevering gaat Rogier op bezoek bij Leo Blokhuis die hem vertelt over de oudste blueslegende Robert Johnson. "Hij leefde in de jaren '20, '30, maakte muziek en was niet per se een hele goede muzikant," vertelt Leo. Johnson besluit zich een jaar terug te trekken van het publiek en wanneer hij weer besluit op te treden, blijkt hij briljant gitaar te kunnen spelen. "Hij heeft ontzettend goed les gehad en hard geoefend. En hij is echt een fenomenale gitarist, ook als je hem nu hoort, het is echt bijzonder." Maar als snel ontstaat het verhaal dat hij zijn ziel aan de duivel heeft verkocht, ook vanwege zijn nummer 'Cross Road Blues'. De duivel zou hebben aangeboden om hem een briljante muzikant te maken in ruil voor zijn ziel. "Hij heeft zelf ook nooit dat nummer willen of kunnen toelichten, omdat dit van hem gezegd werd", aldus Leo.

Deal met de duivel?

Ook vraagt Rogier aan bekende artiesten als Tim Knol, Pablo van der Poel (DeWolff) en Eefje de Visser of zij ooit zo'n deal hebben gesloten. Ook gaat hij in gesprek met theoloog Johan Roeland die gespecialiseerd is op het gebied van populaire cultuur en geloof. Een belangrijke vraag die hij hem stelt is: zijn er echt artiesten die satanisch zijn?

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering:

Vanaf 25 november: Rock My Soul - Rock My Soul

Rock My Soul

In de podcast Rock My Soul onderzoekt Rogier Pelgrim de haat-liefdeverhouding tussen geloof en popmuziek. In christelijke kringen werd Rock & Roll nogal eens met de duivel geassocieerd. Hoe komt dat toch? Tegelijkertijd zijn er eigenlijk best veel hits die over God gaan? Hoe zit dat dan?

Check meer podcasts op nporadio2.nl/podcasts

Foto omslag: EO/Eljee Bergwerff

Ster advertentie
Ster advertentie