Programma
BNNVARA

Hoe praat je met jongeren over mentale klachten? Nieuwe online tool biedt hulp!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe praat je met jongeren over mentale klachten? Nieuwe online tool biedt hulp!

Stichting MIND Us lanceert een online tool die volwassenen helpt om gesprekken met jongeren te hebben over mentale problemen. En die is nodig.

"De tool is heel hard nodig", bevestigt MIND Us directeur Frederieke Vriends in Jan-Willem Start Op! " Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 jongeren mentale klachten heeft. Reken maar uit hoeveel dat er zijn in een schoolklas. En als je het inzoomt op de jongvolwassenen dan is dat zelfs boven de 50%. Dat is echt heel veel. Die cijfers zijn al voor corona gestegen en eigenlijk daarna niet meer hersteld."

'Blijf bij de feiten'

"We moeten dat echt als samenleving oplossen", vertelt Frederieke. Een goed gesprek kan daarbij helpen. Via De Checkers-tool leer je hoe je zo'n gesprek het beste kunt voeren. Voor de tool heeft MIND Us jongeren zélf gevraagd waar ze behoefte aan hebben in zo'n gesprek. "Via de online leermodule kun je drie modules volgen. Één daarvan is om te leren signaleren, dus: wanneer is dat moment dat je onderbuik zegt dat het niet zo goed gaat met een jongere. In de tool leer je dan bijvoorbeeld wat het beste moment is om dat te doen, dat je er de tijd voor moet nemen en dat je bij de feiten moet blijven en geen aannames moet doen."

Ben je benieuwd naar de app? Die kun je hier vinden: https://de-checkers.nl/..

Beluister hieronder het hele gesprek:

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie