Programma

McFerrin gebruikt geen instrumenten voor 'Don't Worry, Be Happy'

  1. Nieuwschevron right
  2. McFerrin gebruikt geen instrumenten voor 'Don't Worry, Be Happy'

Bobby McFerrin is jarig! De zanger wist eind jaren 80 een wereldwijde hit te scoren met 'Don't Worry, Be Happy'.

McFarrin wordt dankzij zijn bijzondere zangtechniek gedurende zijn carrière veelvuldig ingehuurd voor het inzingen van commercials, jingles, maar ook als sessie-vocalist. Een klus voor het duo Tuck & Patti zorgt uiteindelijk voor de nodige inspiratie voor het nummer.

Meher Baba

Hij heeft net een studio-sessie opgenomen met de mannen wanneer de groep samen op de bank ploft. Daar ziet McFerrin een poster hangen met een quote van de Indiase goeroe Meher Baba: 'Don't Worry, Be Happy'. McFerrin kan de tekst niet uit zijn hoofd krijgen en weet er zelfs een nummer over te schrijven. In een interview met USA Weekend magazine geeft hij aan: "een vrij nette filosofie in vier woorden."

Eerst de melodie inspelen? Nee hoor. De zanger besluit om het eerst zelf in te zingen om zo het nummer alvast vorm te geven. Dit bevalt McFerrin zo goed dat hij besluit om ook maar niet de hulp in te schakelen van een band. Hij doet alles zelf. Geen instrument is nodig om het nummer 'Don't Worry, Be Happy' te realiseren.

Met drie Grammy's naar huis

Nu het nummer een feit is moet het nog wel met de wereld worden gedeeld. Gelukkig wordt het nummer toegevoegd aan de soundtrack van de film Cocktail. De film is een groot succes en zorgt ook voor enorme verkoop van de single. McFerrin heeft zijn eerste nummer 1-hit te pakken! Het is het tevens het eerste a-capella wat op nummer 1 eindigt in de Billboard Top 100. Een jaar later, in 1989, wint de zanger drie Grammy's voor 'Don't Worry, Be Happy'.

In de clip van het nummer is Bobby in diverse rollen te zien samen met acteur Robin Williams:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie